reklama

"Jaderné energetické zařízení v daném aparátu (ponorce) bylo zcela izolované a opuštěné" a posádka navíc učinila "všechna nezbytná opatření k jeho ochraně. Díky tomu je zařízení plně funkční," citovala agentura TASS sdělení ministra zveřejněné na internetových stránkách Kremlu.

Ministr rovněž informoval, že hlavní příčinou události byl požár v akumulátorové sekci, který se pak v určité míře rozšířil. Plavidlo je však podle něj opravitelné. "První posouzení - oprava je možná. V našem případě nejen možná, ale povinná," prohlásil.

Ruské úřady o tragickém incidentu na hlubinném podmořském plavidle informovaly až v úterý. Oznámily úmrtí 14 námořníků, neupřesnily ale, kolik lidí se zachránilo ani kolik bylo celkem osob na palubě. Oficiálně potvrzeno není ani to, o jaké plavidlo se jedná. Podle ruských médií šlo o supertajnou jadernou ponorku Lošarik, která provádí výzkum ve velkých hloubkách a je o ní známo jen málo podrobností.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov ve středu řekl, že některé informace o tomto incidentu nebudou zveřejněny, protože se týkají státního tajemství. To se týká i informací o plavidle, které nehoda postihla.

List Kommersant dnes s odvoláním na nejmenovaný odborný zdroj napsal, že možnou příčinou úmrtí 14 námořníků mohl být zkrat v jednom z rozváděčů elektřiny. Je velmi pravděpodobné, že se od zkratu vznítila kabeláž nebo transformátorový olej a oheň se pak rozšířil ventilací.

Podle zdroje deníku přežila jen jedna směna, protože požár zastihl většinu námořníků odpočívajících po večeři v obytné části plavidla. Hlídkující směna nejspíš mohla pozdě izolovat sekci a ostatní nestačili použít přenosné dýchací přístroje.