reklama

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) ve zprávěoznámil, že během náletu byly vypáleny dvě bomby. Jedna zasáhla prázdnou garáž a další obydlený hangár, ve kterém byli drženi uprchlíci. Několik lidí podle zprávy uvedlo, že dozorci začali střílet na ty migranty, kteří se po dopadu první bomby snažili utéct.

Dva migranti držení ve středisku vypověděli, že je místní milice určila k práci v přilehlém skladě zbraní, který se nachází v areálu zařízení, informovala agentura AP. Jeden z mužů, který je ve středisku už dva roky, popsal, jak čistili protiletadlové zbraně. Zahlédl přitom i rakety a řízené střely.

V detenčním středisku je stále asi 500 zadržených migrantů. Evakuace není v přípravě, OSN ale plánuje přesunout 31 žen a dětí do svého zařízení v Tripolisu.

Odpovědnost za útok odmítají oba kabinety, které v Libyi usilují o moc. Ten na východě, podporovaný maršálem Chalífou Haftarem, neuznává tripoliskou vládu premiéra Faíze Sarrádže, za kterou stojí OSN. Haftar, který ovládá většinu země, zahájil 4. dubna ofenzivu za dobytí Tripolisu.

V reakci na útok svolal předseda Rady bezpečnosti ve středu večer mimořádné zasedání. Společnou deklaraci ale po více než dvou hodinách jednání rada nepřijala kvůli připomínkám Spojených států. Vysvětlení kroku Washingtonu se agenturám nepodařilo získat. Spojené státy podle diplomatů nesouhlasí s rezolucí, která kritizuje Haftarovu ofenzivu.

Text prohlášení podle agentury AFP připravila Británie, která se vyvarovala obvinění vůči jedné či druhé straně konfliktu. Rada v dokumentu vyjadřuje hluboké znepokojení nad zhoršující se humanitární situací v Libyi, volá po klidu zbraní a vyzývá členské státy OSN k tomu, aby plně respektovaly embargo na dovoz zbraní do této severoafrické země z roku 2011.

Není to poprvé, co se Radě bezpečnosti nepodařilo zaujmout společný postoj v otázce libyjského konfliktu. Letos v dubnu společné prohlášení zablokovalo Rusko, jehož delegace nesouhlasila s tím, že je v dokumentu k ukončení bojů vyzván pouze Haftar, nikoli obě bojující strany.