Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach na Ukrajině. Vláda prý unesla jednoho z útočníků na let MH17

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Ukrajinské tajné služby se během operace na povstaleckém území zmocnily jednoho z možných podezřelých v kauze sestřelení malajsijského boeingu z letu MH17, bývalého velitele protivzdušné obrany města Snižne, kterého převezly do Kyjeva. Uvedla to dnes ukrajinská redakce BBC na svém webu. Právě u města Snižne byl v červenci 2014 civilní boeing sestřelen. V troskách zahynulo všech 298 lidí na palubě.

Volodymyr Cemach (58) je podle svého kyjevského obhájce od konce června ve vyšetřovací vazbě v ukrajinském hlavním městě, kde čelí obvinění z terorismu. Cemachova dcera BBC potvrdila, že matka po návratu do bytu manžela nenašla a objevila jen krvavé stopy po zápasu. Předpokládá, že ukrajinští agenti otce z hlubokého povstaleckého týlu - Snižne leží jen 20 kilometrů od ruských hranic - unesli právě kvůli malajsijskému boeingu, i když s jeho sestřelením neměl nic společného. Ukrajinské úřady se zdržely vyjádření.

Skupina mezinárodních vyšetřovatelů, jejímiž členy jsou experti z Nizozemska, Belgie, Malajsie, Austrálie a Ukrajiny, loni dospěla k závěru, že Boeing 777 sestřelila raketa země-vzduch Buk odpálená z prostoru ovládaného v létě 2014 proruskými separatisty. Zbraň na místo dopravili příslušníci 53. ruské protivzdušné brigády dislokované v Kursku. Minulý měsíc skupina uvedla, že kvůli katastrofě letu MH17 budou souzeni Rusové Igor Girkin, zvaný Strelkov, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko, a to nejspíše v nepřítomnosti.

Girkin alias Strelkov zastával u povstalců funkci ministra obrany. Dubinskij velel povstalecké rozvědce a podle investigativní platformy Bellingcat objednal dodání komplexu Buk povstalcům. Zajišťoval rovněž jeho přepravu na Ukrajinu a transport zpět do Ruska. Dubinského tým údajně sehrál klíčovou roli v rozhodnutí o sestřelení letadla, které povstalci považovali za nepřátelské. Pulatov byl podle vyšetřovatelů jedním z velitelů rozvědky separatistů a Charčenko velel jejich průzkumnému praporu.

Rusko a separatisté účast na sestřelení boeingu popírají a vinu svalují na ukrajinskou armádu.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy