Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela Eva Korová, oběť Mengeleho pokusů na lidech

Eva Korová
Eva Korová
Foto: Reprofoto YouTube

V Krakově ve čtvrtek v 85 letech zemřela Eva Korová, na které v nacistickém vyhlazovacím táboře Osvětim prováděl za války pokusy doktor Josef Mengele. Oznámili to zástupci muzea v americkém státě Indiana, které Korová založila. Rodačka z Rumunska před čtyřmi lety mezi některými oběťmi holokaustu vyvolala kritiku kvůli smířlivému gestu vůči někdejšímu dobrovolníkovi jednotek SS Oskaru Gröningovi, který rovněž působil v Osvětimi.

Korová během holokaustu přišla o většinu rodiny, přežila ona a její sestra-dvojče, které se ale staly oběťmi Mengeleho. Po druhé světové válce odjela do Izraele, později do Spojených států. Tam pak v Indianě založila muzeum a vzdělávací centrum na téma holokaustu.

Agentura DPA připomíná, že Korová se i přes otřesné zážitky vždy vyslovovala pro odpuštění. Byla přesvědčena, že právě odpuštění pomáhá hojit rány. U příležitosti 65. výročí osvobození Osvětimi v lednu 2010 Korová ČTK řekla, že se moc velký důraz klade na vzpomínání, na mrtvé a že svět by se měl učit především od těch, kteří holokaust přežili.

V dubnu 2015 během procesu s Gröningem, který byl obžalován z podílu na smrti 300.000 Židů, Korová v soudní síni tomuto muži podala ruku. Fotografii, na níž bylo její smířlivé gesto vůči usmívajícímu se 93letému Gröningovi zachyceno, zveřejnila tehdy na svém twitterovém účtu. Proti smíření se ohradili jiní vedlejší účastníci procesu s tím, že Gröningovi nemohou odpustit účast na vraždě svých příbuzných a dalších stovek tisíc lidí. Gröning zemřel loni v březnu.

Témata:  Eva Korová II. světová válka Josef Mengele

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy