Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemětřesení v Indonésii: Úřady varují před tsunami

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

Indonéské úřady vydaly varování před tsunami v reakci na zemětřesení o síle 6,9 stupně v Moluckém moři mezi Severním Sulawesi a ostrovy Moluky. Indonéská geofyzikální agentura na twitteru odhadla, že by část provincií Severní Sulawesi a Severní Moluky mohly zasáhnout vlny o výšce půl metru. Škody nejsou hlášené, napsala agentura AP.

Zemětřesení zasáhlo oblast krátce po půlnoci místního času. Podle AP způsobilo paniku ve městě Ternate na Moluckých ostrovech. Místní rozhlas pak uvedl, že v regionální sulaweské metropoli Manado obyvatelé v panice utíkali ze svých domů.

Podle americké geologické služby USGS bylo ohnisko v hloubce asi 36 kilometrů, zhruba 185 kilometrů jihovýchodně od Manada.

Indonésie je rozsáhlé souostroví s 260 miliony obyvatel. Oblast je často zasažena zemětřeseními, sopečnými erupcemi a tsunami kvůli své poloze v tzv. Ohnivém kruhu, pásmu okolo Tichého oceánu s množstvím vulkánů a zlomových linií.

Témata:  Indonésie zemětřesení tsunami

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy