reklama

Zásilka dorazila na letiště Mitiga v hlavním městě, ze které tripoliská armáda ovládá bezpilotní letouny, na palubě ukrajinského dopravního letadla, uvedl zdroj. Agentura Reuters později stručně informovala, že na letiště dopadly rakety a bylo část dne mimo provoz. Zranění utrpěli tři zaměstnanci libyjských aerolinek Afriqiyah Airways a zasaženo bylo i jedno letadlo.

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen tamní dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí. O vládu v této severoafrické zemi kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě podporovaný polním maršálem Chalífou Haftarem neuznává tripoliskou vládu premiéra Faíze Sarrádže. Oba kabinety mají vlastní parlament. Haftar, který ovládá většinu země, zahájil 4. dubna ofenzivu na hlavní město.

Od počátku tažení Haftarova Libyjská národní armáda (LNA), jež má ve vzduchu převahu, už několikrát oznámila sestřelení tureckého bezpilotního letounu. Nedělní zásilka následovala po pátečním jednání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a Sarrádže v Tripolisu. První muž Turecka potvrdil podporu mezinárodně uznávané vládě a Haftara vyzval, aby "nezákonné útoky" ukončil.

Podle některých analytiků vzniká v Libyi další zástupná válka, ve které se regionální a světoví hráči snaží ovlivnit výsledek vnitřního konfliktu ve snaze posílit tam svůj vliv.

Tripoliskou vládu podporuje vedle Turecka mimo jiné Itálie, která je bývalým koloniálním vládcem Libye. Za Haftarem stojí Spojené arabské emiráty, Egypt či Rusko. Podle agentury AFP ho podporují i Spojené státy.