Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silná zemětřesení v Kalifornii byla jen začátek? Přízrak ožívá, varuje seismoložka

Zemětřesení, ilustrační fotografie
Zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto

Dvě silná zemětřesení, která zasáhla v uplynulých dnech Kalifornii, nezpůsobila velké škody ani zranění, protože jejich epicentra byla vzdálena od hustě obydlených oblastí. Agentuře AP to řekla seismoložka Lucy Jonesová z Kalifornského technologického institutu (Caltech).

Varovala nicméně, že zemětřesení o síle šesti stupňů či více může udeřit kdekoli v jižní Kalifornii každých několik let. Dopady otřesů by byly mnohem závažnější, kdyby se epicentrum nacházelo v některém z velkých měst, dodala Jonesová.

Visited the offset road from the ground today. I listened to Twitter & checked BOTH the asphalt AND the road berm offsets. Interestingly, BOTH of them show about 8.2 feet of right-lateral offset. This amount correlated well w/ other measurements farther north. #earthquake pic.twitter.com/kUtXUXwPqF

— Brian Olson (@mrbrianolson) 8. července 2019

Obyvatelé zasažených oblastí v neděli pokračovali v opravách poničených domů a v úklidu. Otřesy zasáhly zejména města Ridgecrest a Trona v Mohavské poušti a jejich okolí. Tamní policejní velitel po inspekci oznámil, že silnice v oblasti jsou v dobrém stavu a i systém vodovodů a kanalizací funguje. Mnoho z obyvatel Trony ale i v neděli nadále zůstávalo bez vody.

Dvě po sobě jdoucí silná zemětřesení podle médií oživila přízrak ještě mocnějšího a ničivějšího zemětřesení, kterého se západ Spojených států velmi obává. Kalifornie je protkána tektonickými zlomy považovanými za nejaktivnější na světě. K nejnebezpečnějším v této oblasti patří zlom San Andreas, který protíná San Francisco a táhne se severně od Los Angeles ve vzdálenosti 65 kilometrů.

V roce 1994 zažila jižní Kalifornii zemětřesení o síle 6,7 stupně, které zasáhlo hustě obydlenou oblast Los Angeles. Zahynulo tehdy při něm 57 lidí a materiální škody se vyšplhaly na miliardy dolarů.

Témata:  zemětřesení USA EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.