reklama

Ukrajinská rocková hvězda Svjatoslav Vakarčuk stojí na pódiu v černém tričku a obrací se na dav svých fanoušků s otázkou, zda mají dost toho, kam se jejich země ubírá. "Kolik z nás chce skutečnou změnu? Kolik z nás je unavených starými politiky?" ptá se a drží mikrofon ve vzduchu, když dav odpovídá. 

Vakarčuk se snaží využít vzestupu "protisystémových" nálad na Ukrajině, které již v dubnu přivedly televizního komika Volodymyra Zelenského do prezidentského úřadu, a vyvolaly tím hotové zemětřesení.

O měsíc později zpěvák založil vlastní stranu Hlas a před předčasnými parlamentními volbami cestuje po celé zemi. Stejně jako Zelenskyj se představuje jako změna oproti tradičním politikům, jako nepřítel korupce a nízké životní úrovně.

V sázce je šance podílet se na vládě země, která je v popředí střetu Západu a Ruska od ruské anexe Krymu v březnu 2014. Vzápětí v Donbasu na východě země vypukly boje mezi ukrajinskými vojsky a separatisty podporovanými Ruskem, které si vyžádaly 13.000 mrtvých.

Strana prezidenta Zelenského Sluha národa, pojmenovaná podle populárního seriálu, ve kterém Zelenskyj hrál smyšlenou hlavu státu, míří k vítězství v červencovém hlasování. Nedávno jeden průzkum naznačil, že Vakarčuk by mohl ve volbách obsadit třetí příčku, což z něj činí potenciálního koaličního spojence koalice, pokud Zelenskyj v novém parlamentu nebude mít většinu.

Obě strany tvrdí, že je předčasné diskutovat o koalici, ale mají společný základ. Oba muži vyznávají neformální styl a na sociálních médiích se cítí jako doma: Zelenskyj zásobuje Instagram snímky z běhání a posilovny, Vakarčuk pozicemi jógy a vypracovanými svaly. Oba se vymykají zažitému politickému dělení na levici, pravici a střed, oba jsou poměrně nezatíženi dosavadní politikou. Oba říkají, že hodlají Ukrajinu udržet na cestě na Západ. Oba tvrdí, že chtějí zachovat program zaručující pomoc Mezinárodního měnového fondu (MMF) výměnou za reformy, což jsou sliby, které mohou uklidnit investory.

"Pro mne je MMF jako antibiotika. Nemáte je rádi a chcete je přestat brát co nejdříve, ale pokud jste opravdu nemocní, vezměte si je, protože jinak vám bude hůř, řekl agentuře Reuters Vakarčhuk. .

Vakarčuk prokázal svou hodnověrnost tím, že pořádal koncerty na kyjevském náměstí Nezávilosti (Majdanu) na přelomu let 2013-2014 během revoluce proti tehdejšímu proruskému prezidentovi. Refrén jedné z jeho nejznámějších milostných písní "Nevzdám se bez boje" se stal hymnou demonstrantů.

Teď říká, že sliby, které tehdy dávali politici podporovaní Západem, zůstaly nesplněné. Pokud Ukrajina ekonomicky uspěje, pomůže to přesvědčit lidi v Donbasu a na Krymu, že na Ukrajině jim bude lépe, argumentuje.

"Vidí korupci, vidí, že chybí spravedlnost," řekl. Pokud se to změní, "bude pro nás mnohem snazší získat srdce a mysl těchto lidí", dodal.

Vakarčuk končí svůj koncert v Charkově, ležícím nedaleko od ruských hranic. Dříve měl týž den projev před pomníkem ukrajinského básníka Tarase Ševčenka.

"Opravdu se mi líbí, jak mluví a jaké změny chce přinést. Je opravdu důležité, že je na Ukrajině slavný. Lidé mu naslouchají," řekl Reuters Roman Kaverzin, jeden z Vakarčukových fanoušků v davu.