Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemci soudí člena IS z vlastních řad. Odstřeloval lidi, pak si je fotil

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

V Nizozemsku dnes začal soud s mužem obviněným z toho, že se v Iráku a Sýrii jako bojovník takzvaného Islámského státu (IS) dopouštěl válečných zločinů. Čtyřiadvacetiletý místní rodák podle prokuratury například pózoval s ukřižovaným tělem, sdílel na internetu snímky obětí radikálů a několik měsíců působil jako odstřelovač IS. Je to první proces s údajným islamistickým bojovníkem v zemi, informovala agentura Reuters.

Obviněný Oussama Achraf Akhlafa tvrdí, že se k IS přidal poté, co se z něj v Nizozemsku stal bezdomovec, a že nikdy nikomu neublížil. Dodal mimo jiné, že se na webu chlubil zabíjením lidí jako sniper, protože chtěl udělat dojem na ženy.

Podle prokuratury se Akhlafa přidal k IS v iráckém Mosulu a syrském městě Rakka, na Blízkém východě pobýval v letech 2014 až 2016. "Byl tam a věděl, že Islámský stát je teroristická skupina," uvedla prokurátorka Nicole Vogelenzangová.

Podle ní se Akhlafa dokonce nabízel jako dobrovolník pro sebevražedné útoky a jeho angažmá v Iráku a Sýrii je velmi dobře zdokumentované. Akhlafa je například veden na výplatní pásce IS objevené v Mosulu, uvedla prokurátorka.

Bojovat za IS do Iráku a Sýrie odešlo podle evropské policejní agentury Europol asi 5000 Evropanů. Zhruba 1500 z nich se vrátilo. Neexistuje ale žádný mezinárodní soud, který by se zabýval válečnými zločiny během syrské občanské války, proto někdejší bojovníky IS soudí místní soudy na základě takzvané univerzální jurisdikce. Ta umožňuje soudit pachatele válečných zločinů bez ohledu na to, kde se staly.

Témata:  Nizozemí soudy Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.