Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA prodají Tchaj-wanu tanky a rakety. Čína bude zuřit!

Rakety Patriot, ilustrační fotografie
Rakety Patriot, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Americké ministerstvo zahraničí schválilo prodej tanků, raket a dalšího armádního vybavení Tchaj-wanu. Podle agentury Reuters o tom v pondělí informoval Pentagon. Očekává se, že proti obchodu v celkové odhadované hodnotě 2,2 miliardy dolarů (46,5 miliard korun) bude protestovat Čína, která považuje ostrovní Tchaj-wan za svou vzbouřenou provincii.

Tchajwanská armáda na základě schváleného kontraktu může získat 250 střel Stinger, 108 tanků M1A2T Abrams, obrněná vozidla Hercules, kulomety, munici a další vojenskou techniku. Pentagon uvedl, že prodej zbraní na ostrov ležící v těsné blízkosti pevninské Číny nebude znamenat změnu ve vojenské rovnováze v oblasti. K prodeji se ještě může vyjádřit Kongres, který však v drtivé většině případů nemá proti obchodům schváleným ministerstvem námitky.

Vztahy mezi Čínou a Tchaj-wanem jsou od nástupu tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen napjaté. Cchaj letos v březnu během návštěvy USA prohlásila, že její země má zájem o americké tanky, stíhačky F-16 a o další pokročilé zbraně.

Jakýkoliv prodej amerických zbraní Tchaj-wanu nese Čína vždy velice nelibě. Nynější zakázka by proto mohla dál zvýšit napětí mezi Washingtonem a Pekingem, které výrazně vzrostlo v souvislosti se vzájemnými obchodními spory.

Témata:  Tchaj-Wan USA tanky raketa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.