Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký miliardář Perot zemřel. Clintona a Bushe trápil v boji o Bílý dům

Ross Perot
Ross Perot
Foto: kevinstilley.com

Texaský miliardář a dvojnásobný kandidát na prezidenta Spojených států Ross Perot dnes ve věku 89 let zemřel. S odvoláním na jeho rodinu to uvedla agentura Reuters.

"Ross Perot, vizionářský podnikatel a milující manžel, bratr, otec a dědeček zemřel v úterý brzy ráno ve svém domě v Dallasu, obklopen svou oddanou rodinou," uvedli v prohlášení miliardářovi nejbližší.

Zakladatel Reformní strany kandidoval v 90. letech dvakrát do prezidentského úřadu. V roce 1992 získal 19 procent hlasů, umístil se jako třetí za vítězným demokratem Billem Clintonem a tehdejším republikánským prezidentem Georgem Bushem starším. Bylo mu tehdy vytýkáno, že svou kandidaturou ubral Bushovi hlasy a poslal ho tak do politické výslužby.

V roce 1996 dopadl Perot v politickém klání o poznání hůře, získal pouhých 8,5 procenta hlasů. Do voleb vyrazil pod hlavičkou nově založené Reformní strany. Politická formace byla na přelomu tisíciletí třetí nejúspěšnější stranou po demokratech a republikánech. Za reformisty na hlavu státu v roce 2000 kandidoval i nynější republikánský prezident Donald Trump.

Perot pochází z puritánské a silně náboženské části Texasu, jeho otec byl obchodník s dobytkem a bavlnou. Jako třicetiletý založil vlastní firmu Electronic Data System (EDS) zaměřenou na prodej softwaru, podnikání v technologiích mu v 60. letech přineslo finanční úspěch. Peněžně podporoval i zakladatele technologické společnosti Apple Steva Jobse.

Témata:  Ross Perot USA EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy