reklama

Podle policie měl být muž odveden a připraven na vyhoštění ze země v úterý večer. Zasahujícím policistům v tom ale fyzicky bránil dav asi 30 lidí.

Protest později přerostl ve spontánní demonstraci, které se zúčastnilo až 500 lidí. "Jsme tady, jsme hlasití, protože nám kradete souseda," skandovali protestující. Policie akci po jedné hodině ranní oficiálně ukončila, demonstranti však na příslušníky začali házet pivní lahve a kamení. Policisté odpověděli slzným plynem.

Policisté zadrželi tři lidi. Bylo proti nim zahájeno vyšetřování kvůli těžkému porušení veřejného pořádku a nebezpečnému ublížení na těle, sdělil mluvčí státního zastupitelství. Jeden zadržený už byl mezitím propuštěn, dalším dvěma nařídil vazební soudce vyšetřovací vazbu. Kromě toho policie zahájila vyšetřování vůči neznámé osobě kvůli pokusu o vysvobození zadržených.

Politik za stranu Zelených Jürgen Kasek, který byl na protestu přítomen, uvedl, že situace se v jednu chvíli zcela vyhrotila a několik lidí bylo zraněno. Policie ale o zraněných nemá žádné informace. Podle Kaseka se v tlačenici ocitli i náhodní kolemjdoucí.

Podle deníku Leipziger Volkszeitung byl muž určený k vyhoštění zřejmě kurdský Syřan, který se do Německa dostal přes Španělsko. Policie uvedla, že se již v místě nenachází. Jeho současný pobyt ale neupřesnila.

Saský ministr vnitra Roland Wöller výtržnosti ostře odsoudil a vyjádřil zděšení nad tím, "s jakou zlobou a násilím" byli policisté při své práci napadeni. Dodal, že odpovědné osoby musí počítat s tvrdými tresty.