Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci prozkoumali potopenou sovětskou ponorku, výsledek mise je zaskočil +VIDEO

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Sovětská jaderná ponorka Komsomolec, která se potopila v Norském moři roce 1989, je stále radioaktivní. S odvoláním na výzkumníky, kteří ponorku prozkoumali dálkově ovládaným plavidlem, o tom dnes informovala agentura Reuters.

Vrak ponorky leží na dně Norského moře v hloubce zhruba 1700 metrů. Ponorka se potopila v důsledku požáru, který se nepodařilo uhasit. Na palubě se v té době nacházelo 69 členů posádky, 42 z nich zahynulo.

Norské úřady sledují množství radiace každoročně, už od začátku roku 1990. Během letošní kontroly poprvé použily dálkově ovládané plavidlo Aegir 6000, kterému se kromě měření podařilo také pořídit záběry ponorky a odebrat vzorky k prozkoumání.

Vědecká expedice ukázala, že úroveň radioaktivity je v místě až 800.000krát vyšší, než je běžné, podle vedoucí expedice Hilde Elise Heldalové ale není důvod se znepokojovat. V tak velké hloubce se nachází jen málo živočichů, které by záření mohlo ohrozit. Radioaktivita se rychle rozptýlí.

Komsomolec se potopil v mezinárodních vodách 7. dubna 1989, zhruba 180 kilometrů jihozápadně od Medvědího ostrova. Na palubě ponorky se nacházela dvě torpéda s jadernou náloží, reaktor se podařilo posádce zastavit ještě před havárií. Přítomná radioaktivita pochází z plutonia, které se uvolňuje z náloží.

Témata:  ponorky Norsko Sovětský svaz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy