reklama

Vichr, lijáky a krupobití způsobily na Chalkidiki také vážné materiální škody, řecká vláda už slíbila na obnovu infrastruktury poskytnout 500.000 eur (asi 12,7 milionu Kč). Pomoci je připravena i EU, řekl evropský komisař pro humanitární pomoc Christos Stylianidis.

Český starší manželský pár zemřel na Chalkidiki poté, co se kvůli silnému větru převrátil jejich karavan na pobřeží v letovisku Sozopoli poblíž města Nea Propontida. Muž byl mrtvý na místě, žena zemřela při převozu do nemocnice, uvedla dnes řecká média. Podle nich byli v karavanu i syn a vnuk manželského páru, kteří utrpěli zranění.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová ČTK informovala, že jeden z pasažérů karavanu je v místní nemocnici. "České velvyslanectví v Aténách poskytuje na místě veškerou potřebnou pomoc," uvedla mluvčí. Informace o dalších zraněných Češích nyní ministerstvo nemá.

Kromě Čechů se oběťmi bouře na Chalkidiki stali Rus a jeho dvouletý syn, na něž u hotelu v letovisku Nea Potidea spadl strom, a rumunská žena s osmiletým synem, které zabila část padající střechy restaurace. Sedmou oběť našli dnes u letoviska Sozopoli, podle řecké televize jde patrně o dvaašedesátiletého rybáře, který byl od středečního odpoledne pohřešovaný.

"Pět minut to bylo hotové peklo," popsal agentuře AFP události Haris Lazaridis, majitel restaurace, v níž zemřela čtyřiapadesátiletá Rumunka a její syn, když na ně spadla střecha. Podle Lazaridise bylo pod střechou, když se zhroutila, schováno před bouří asi sto osob.

"Jen zázrakem nezemřelo více lidí," řekl AFP jeden z rekreantů. Podle něj byly skoro všechny restaurace u pláží plné. "Když mi začalo pršet na záda, vypadalo to, jako když mi na záda padají kameny," popsal řecké televizi Skai místní obyvatel. Vichr podle něj převracel plážové slunečníky, židle, stoly i auta a z některých balkonů trhal zábradlí.

Severní část Řecka, kde nyní tráví první část letních prázdnin u moře tisíce cizinců, zasáhl živel po několika dnech s tropickými teplotami blížícími se 40 stupňům. Ve středu večer začaly Chalkidiki a okolní oblasti bičovat prudké lijáky a krupobití. Vítr vyvracel stromy a ničil střechy budov. Postižené oblasti vypadají dnes podle místních médií jako po zemětřesení, na 80 procent území bylo ráno bez elektřiny.

"Něco takového jsem ve své 25leté kariéře zažil poprvé," řekl podle agentury Reuters lékař z nemocnice ve městě Nea Mudania Athanasios Kaltsas. V jeho nemocnici byli ošetřeni pacienti ve věku od osmi měsíců do 70 let, zvláště s rozličnými zlomeninami.

Místní úřady vyhlásily na Chalkidiki mimořádný stav. S likvidací škod pomůže armáda, řekl dnes místnímu rozhlasu řecký ministr obrany.