Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké stíhačky rozzuřily KLDR. Vyhrožuje jejich zničením "speciální zbraní"

"Neviditelná" stíhačka F-35
Foto: www.army.mil

Severní Korea dnes ostře kritizovala Jižní Koreu za nákup amerických stíhaček F-35 a varovala, že vyvine své vlastní "speciální zbraně" ke zničení těchto letounů. S odvoláním na severokorejské diplomatické zdroje to uvedla agentura Reuters. Stíhačky F-35 patří k takzvaným neviditelným letounům, díky technologii stealth jsou totiž těžko zachytitelné radarem.

Jihokorejské úřady "jsou drzé, když mluví o usmíření a spolupráci mezi Severem a Jihem" a současně nakupují další zbraně od Spojených států. V prohlášení, z něhož citovala oficiální severokorejská tisková agentura KCNA, to uvedl nejmenovaný vysoký představitel severokorejského ministerstva zahraničí.

"Není pochyb o tom, že dodávka stíhaček F-35A, které jsou označovány za 'neviditelnou smrtící zbraň', má sloužit k zajištění vojenské převahy nad sousedními zeměmi v regionu a především otevřít bránu k invazi na Sever v případě mimořádných událostí na Korejském poloostrově," píše se v prohlášení.

"My tudíž nemáme jinou možnost než vyvinout a testovat speciální výzbroj, která bude schopna zcela zničit smrtící zbraně, jimiž Jižní Korea posílila své kapacity," dodává komuniké.

První dodávka amerických stíhaček F-35 dorazila do Jižní Koreje v březnu, další se má podle KLDR uskutečnit tento měsíc. Do roku 2021 Soul nakoupí od Spojených států celkem 40 letounů F-35.

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950-1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoliv podpisem řádné mírové smlouvy. Loni se vztahy mezi oběma Korejemi výrazně zlepšily, když severokorejský vůdce Kim Čong-un pozastavil jaderné testy a vydal se na cestu diplomacie.

Po loňských třech summitech Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina ale mezikorejský dialog stagnuje.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea F-35 Joint Strike Fighter

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy