reklama

Konečné slovo k předvolání bude mít předseda výboru Jerrold Nadler. Řekl, že situaci šlo předejít, kdyby svědci a administrativa spolupracovali dobrovolně. Výbor se pro předvolání vyjádřil v poměru 21:12 hlasů.

Prezident Donald Trump krátce před jednáním výboru tweetoval, že "svědci už s Muellerem strávili hodiny a utratili spoustu peněz za právníky".

Právní výbor se zabývá otázkou, zda Trump mařil justici, protože Muellerova zpráva popisuje několik případů, kdy se Trump snažil ovlivnit vyšetřování. Mueller sám na květnové tiskové konferenci řekl, že Trumpa nemůže z maření justice očistit a že je na Kongresu, aby rozhodl na základě zjištění vyšetřovacího týmu. Mueller bude vypovídat příští týden před dvěma parlamentními výbory.

Jeho skupina vyšetřovala podezření z ruského vměšování do voleb dva roky. Ruské vměšování potvrdila, nenašla však nezvratné důkazy svědčící o snaze Trumpa vyšetřování mařit.

Muellerovu zprávu v polovině dubna zveřejnil ministr spravedlnosti William Barr, některé pasáže ale nechal začernit kvůli utajovaným informacím, neskončenému vyšetřování či ochraně soukromí.