reklama

Trump vyzvedl na příklad činnost radikálně pravicového aktivisty Jamese O'Keefa, jehož organizace se pokusila přimět list The Washington Post, aby zveřejnil nepravdivou zprávu. Podpora radikálně pravicových kruhů pomohla mobilizovat Trumpovu politickou základnu, připomněla agentura Reuters.

"Festivalu stížností", jak setkání podle agentury AFP nazval profesor komunikace z univerzity v Hartfordu Adam Chiara se zúčastnilo několik konzervativních organizací, které si opakovaně stěžují, že jsou cenzurovány. Akce nesla název summit o sociálních sítích. Na summitech se ovšem setkávají lidé s rozdílnými stanovisky, kteří spolu diskutují, aby dosáhli společného cíle, řekl Chiara agentuře AFP.

"Náš hlas je silnější než jakýkoli jiný, ale nejedná se s námi fér," pravil prezident a vyčetl Twitteru nepřímo, že snižuje počet lidí, kteří jej sledují i počet "lajků", kterými dávají najevo, že s jeho příspěvky sympatizují. "Kdybych zítra oznámil, že se ze mě stal hodný demokrat, měl bych pětkrát více followerů," prohlásil Trump, jehož na twitteru sleduje kolem 62 milionů lidí .

Jak připomněla agentura DPA, sám prezident ale v minulosti některé lidi, kteří jeho komentáře kritizovali, blokoval. Soudy ovšem posléze rozhodly, že taková praxe je nepřípustná.

Trump se zlobil, že si média často všímají pravopisných chyb v jeho příspěvcích. Přitom je na tom prý s gramatikou dobře. "Prsty ale nejsou tak rychlé jako mozek," vysvětlila hlava Bílého domu.

Přestože se řada Trumpových výroků nesla v lehkém tónu, obávají se někteří pozorovatelé, že by Bílý dům mohl zrušit právní rámec, který sociální sítě chrání. Zatím zákon z roku 1996 stanoví, že sociální sítě nezodpovídají za urážlivý obsah, který na něj jejich uživatelé umístí.