reklama

Na sociálních sítích se dnes objevilo video, na němž je dronem zachycena postižená oblast, už ve čtvrtek zveřejnili někteří turisté na sociálních sítích videa zachycující středeční bouři na Chalkidiki.

zdroj: YouTube

Do postižených oblastí na Chalkidiki vyrazili už ve čtvrtek státní inspektoři, kteří sčítají škody. Vyčíslení škod má na starosti ministerstvo vnitra a zemědělství. Vláda už ve čtvrtek oznámila, že do postižených regionů pošle nouzovou pomoc 500.000 eur (asi 12,7 milionu Kč). Neštěstí je první krizovou situací pro vládu premiéra Kyriakose Mitsotakise, která se ujala úřadu tento týden.

Letní bouře nejsou na severu Řecka neobvyklé, ta středeční ale byla podle meteorologů výjimečná. Šlo o takzvanou supercelu. Rychlost větru v některých místech přesahovala 100 kilometrů za hodinu. Vichr převracel auta, vyvracel stromy z kořenů a strhával zábradlí balkonů i části střech.

Podobně silná bouře postihla střední a severní Řecko v červenci 1983, kdy zemřelo v oblasti Soluně a Kavaly devět lidí.

Ve středu zemřelo na poloostrově Chalkidiki sedm osob, z toho šest zahraničních turistů, a tři desítky lidí skončily v nemocnici. Mezi mrtvými byli i čeští manželé, jejichž karavan se ve vichru převrátil v letovisku Sozopoli. Ruský turista s dvouletým synem zemřeli v letovisku Nea Potidea, když na ně spadl strom, a Rumunku a její osmileté dítě zabila část padající střechy restaurace. Další obětí se stal starší místní rybář.