Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump má útrum! Kongres mu omezil pravomoci pro válku s Íránem

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu dnes odepřela americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi možnost použít vojenskou sílu proti Íránu bez souhlasu Kongresu s jejím financováním. Informovala o tom agentura AP.

Zákonodárci poměrem 251 ku 170 hlasům schválili dodatek zákona o rozpočtu americké armády, který prezidentovi zakazuje financovat válku s Íránem, pokud mu to Kongres nepovolí. Norma nadto výslovně stanoví, že zákon o schválení použití vojenské síly z roku 2001, který prezidentovi uděluje pravomoc nasadit armádu v boji proti terorismu, se na Írán nevztahuje.

Demokratický člen Sněmovny reprezentantů za Kalifornii Ro Khanna označil rozhodnutí za "nejdůležitější zahraničněpolitické hlasování Kongresu Spojených států". K demokratům, kteří mají ve Sněmovně reprezentantů převahu, se v hlasování připojili i někteří republikáni.

"Pokud mí válkychtiví kolegové - z nichž někteří již naznačili, že máme provést invazi do Venezuely, Severní Koreje a možná ještě do několika dalších zemí - jsou si tak jistí svou věcí ohledně Íránu, nechť si nechají schválit použití síly v této budově," citoval server Politico jednoho z předkladatelů návrhu, republikánského člena sněmovny Matta Gaetze.

Většina republikánů ale návrh odmítla s argumentem, že prezidentovi sváže ruce při reakci na íránské destabilizační pokusy na Blízkém východě.

Minulý měsíc Trump v poslední chvíli odvolal letecký útok na Írán, který měl být odvetou za sestřelení amerického dronu.

Témata:  Donald Trump Írán USA Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy