reklama

Vzhledem k tomu, že Behre už strávil ve vězení tři roky, soud jej propustil na svobodu a muž byl převezen do centra na Sicílii, kam bývají umísťování migranti před vyhoštěním. Jeho obhájce Michele Calantropo řekl, že vzhledem k Behreho žádosti o azyl by nyní jeho vyhoštění bylo protizákonné.

"Když se dozvěděl, že soud uznal, že došlo ke záměně identity a nařídil jeho okamžité propuštění, plakal jako dítě," uvedl Calantropo.

Páteční rozhodnutí soudu znamená krach společné práce italských a britských vyšetřovatelů, která vedla k zatčení Eritrejce v súdánské metropoli Chartúm. Byl tehdy ztotožněn jako Medhanie Yehdego Mered, tedy obávaný šéf sítě pašeráků lidí přezdívaný Generál. Muž se od počátku hájil, že se jmenuje Berthe a že je jen chudý uprchlík bez záznamu v rejstříku trestů.

Generál, byl mimo jiné organizátorem plavby lodě, která v říjnu 2013 ztroskotala u ostrova Lampedusa. Utopilo se tehdy 359 lidí, většinou z Eritreje a Somálska.

U soudu svědčilo několik údajných obětí Generála a zatčeného muže nepoznali. Na záměnu identity soustavně upozorňovali i Eritrejcovi příbuzní. To samé potvrdil i test DNA.

Italská prokuratura však po tři roky trvala na tom, že byl s příspěním britského Národního kriminálního úřadu zatčen správný muž. Požadovala trest 14 let vězení.