reklama

Bouře Barry, která se v sobotu na chvíli stala prvním hurikánem letošní sezony, sice zeslábla, ale úřady varovaly, že nadále může způsobit záplavy. Podle původních předpovědí mělo na některých místech u New Orleans napršet až 50 centimetrů deště, dnes ale meteorologové odhad srážek výrazně snížily na zhruba deset centimetrů.

Hrozba záplav ale není zažehnána a prezident obyvatele na twitteru varoval. "Prosím, buďte velmi opatrní," napsal šéf Bílého domu s tím, že voda může zaplavit nejen místa v Louisianě, ale také v dalších regionech Mexického zálivu.

Město New Orleans, kde byly zaznamenány jen lehké přeháňky a silný nárazový vítr, zůstalo ušetřeno nejhorších dopadů. Místní úřady se přitom obávaly, že bouře prověří protipovodňové hráze zesílené po řádění zničujícího hurikánu Katrina z roku 2005. Barry na pevninu vtrhla přibližně 260 kilometrů západně od New Orleans.

"Je to jenom začátek," upozornil guvernér státu Louisiana John Bel Edwards. "Bude to pro náš stát dlouhých několik dnů," dodal Edwards.

Bouře nyní rychlostí deset kilometrů v hodině postupuje na sever Louisiany a během noci na pondělí (v pondělí dopoledne) vstoupí do Arkansasu. Barry doprovází vítr o rychlosti 72 kilometrů v hodině a nad pevninou stále ztrácí na intenzitě, brzy se tak stane depresí, kterou definuje vítr do rychlosti 62 kilometrů v hodině.

Pobřežní stráž mezitím zachránila desítky lidí ze zaplavených oblastí v okrese Terrebonne jižně od New Orleans. Někteří lidé čekali na pomoc na střechách svých domů. Byl mezi nimi i 77letý muž volající o pomoc, protože měl ve svém domě 1,2 metru vody.

Všechny hlavní protipovodňové hráze na řece Mississippi zatím náporu vody odolaly. Jedna hráz v okrese Terrebonne však přetékala a místní úřady nařídily novou evakuaci zhruba 400 lidí.

Do dnešního rána (odpoledne SELČ) Barry připravil o dodávky energie v Louisianě přes 150.000 odběrných míst.

Mnoho obchodů v Baton Rouge zavřelo. Vítr byl podle AP dost silný na to, aby rozhoupal velké kamiony. Z ropných plošin v Mexickém zálivu byly evakuovány stovky lidí.

V Mexickém zálivu se kvůli bouři zastavila těžba na 283 ropných plošinách, což snížilo obvyklé denní množství vytěžené suroviny o téměř 70 procent. O 56 procent se pak snížila těžba zemního plynu, uvedl americký Úřad pro bezpečnost a ochranu životního prostředí (BSEE).