Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron dostal co proto. Odpůrci ho při vojenské přehlídce vypískali

Emmanuel Macron, prezident Francie
Emmanuel Macron, prezident Francie
Foto: Facebook

Na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona dnes při vojenské přehlídce pořádané u příležitosti státního svátku pískalo několik desítek lidí. Podle agentury AFP šlo o členy hnutí žlutých vest, které protestuje dlouhodobě proti Macronovi a jeho politice. Později se několik desítek demonstrantů opevnilo na bulváru Champs-Elysées, kde se střetli z policií, která je rozháněla slzným plynem, uvedla agentura AFP.

Pískot se ozval ve chvíli, kdy Macron jel před přehlídkou v otevřeném autě po Champs-Elysées. Policie nakonec zadržela 152 lidí a některé ponechala ve vazbě. Podezřelí jsou z organizování nepovolené manifestace, narušení veřejného pořádku, ničení veřejného majetku nebo nedovoleného držení zbraně.

Jak píše AFP, pískající se pro dnešek vzdali tradičních žlutých vest, v nichž chodili na předchozí protesty, zřejmě ve snaze zachovat si anonymitu na místě, kde se pohyboval velký počet policistů. Jenom někteří z nich měli v ruce žluté balonky. Kromě pískání se ozývalo také volání po Macronově demisi. Podle AFP asi dvacítka lidí volala: Žluté vesty! To praskne! Emmanuele Macrone, přijdeme si pro tebe!

Poté, co vojenská přehlídka skončila, se odpoledne na bulváru několik desítek demonstrantů včetně příslušníků hnutí žlutých vest opevnilo, uvedla agentura AFP. Podle agentury Reuters jich byly stovky. Televize BFM odvysílala záběry, jak se policie demonstranty, kteří blokovali provoz pomocí kovových mobilních bariér a odpadkových košů, snaží rozehnat. Někteří protestující byli maskovaní, házeli na policisty kameny a další předměty a zapalovali popelnice, policisté použili slzný plyn.

Policie zatkla ještě před zásahem desítky lidí a mezi nimi i ty spojované s hnutím žlutých vest. Je mezi nimi i vůdce Eric Drouet. Dva ze zadržených - Maxime Nicolle a Jérôme Rodrigues skončili ve vazbě, v případě Droueta o ní zatím nebylo rozhodnuto. Nicolle a Rodrigues jsou podezřelí z organizování nedovolené manifestace. Rodriguesův právník Arie Alimi zatčení označil za "zadržení osob proto, že patří k politické opozici".

Podle francouzských sdělovacích prostředků na celý dnešní den pařížská prefektura vyhlásila v oblasti Champs-Elysées zákaz jakéhokoli shromažďování lidí hlásící se k hnutí žlutých vest.

Nicolleův právní zástupce Juan Branco řekl, že jeho klient byl zatčen za to, že "chtěl vyjádřit svůj názor". Zadržen prý byl na Friedlandské ulici, která "je mimo Champs-Elysées a zakázanou oblast". Spolu s ním byli zatčeni dva přátelé, s nimiž šel, ale jenom on zůstal ve vazbě. "Je to zjevně zadržení politického odpůrce z politických důvodů," řekl Branco.

Macron přehlídku zahájil po boku náčelníka generálního štábu armády a pak zasedl na tribunu, kde byli i zahraniční hosté včetně německé kancléřky Angely Merkelové. Přehlídka se nesla ve znamení evropské vojenské spolupráce a nových technologií, k vidění byly roboty i muž na futuristickém vznášedle.

Témata:  Francie EuroZprávy.cz Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.