Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komu se v USA nelíbí, může jít! Přestřelky mezi Trumpem a kongresmanky eskalují

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Instagram

Americký prezident Donald Trump dnes dalšími tweety pokračoval v urážkách čtyř členek Sněmovny reprezentantů. Zopakoval, že kdo USA nenávidí a není tam šťastný, může odejít. Podle něj tyto ženy pokračují v šíření "nejodpornějších a nejnechutnějších věcí", jaké kdy členové Sněmovny reprezentantů nebo Senátu řekli. V minulých dnech doporučil těmto kritičkám své politiky, aby z USA odjely do zemí svého původu, když se jim ve Spojených státech nelíbí. Všechny čtyři ženy považují Trumpovy výroky za snahu odvrátit pozornost od prezidentovy chybné politiky a chaosu v Bílém domě.

"Naše země je Svobodná, Krásná a Velmi Úspěšná. Pokud naši zemi nenávidíte nebo jste tady nešťastní, můžete odejít!" napsal dnes Trump.

Our Country is Free, Beautiful and Very Successful. If you hate our Country, or if you are not happy here, you can leave!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 16, 2019

"Ty demokratické kongresmanky chrlí nejodpornější, nenávistné a nejhnusnější věci, jaké kdy politik ve Sněmovně nebo v Senátu řekl. A přesto mají stále volný vstup a jsou vítány Demokratickou stranou," napsal Trump v dnešním tweetu.

The Democrat Congresswomen have been spewing some of the most vile, hateful, and disgusting things ever said by a politician in the House or Senate, & yet they get a free pass and a big embrace from the Democrat Party. Horrible anti-Israel, anti-USA, pro-terrorist & public.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 16, 2019

Tvrdí v něm rovněž, že tyto ženy jsou protiizraelsky zaměřené, podporují terorismus a veřejně pronášejí sprostá slova. A takoví demokraté kandidují do Kongresu, dodává prezident. "Proč Sněmovna nehlasuje, aby odsoudila tyto špinavé a nenávistné věci, jaké ony řekly? Protože jsou to radikální levičáci a demokraté mají strach to s nimi vyřídit," poznamenal Trump.

V další dnešní sérii tweetů trval Trump na tom, že jeho komentáře nebyly rasistické. "Nemám v těle ani špetku rasismu!" poznamenal prezident. Zopakoval také, že čtveřice kongresmanek podle něj nenávidí Spojené státy, což dokazuje seznam jejich strašných výroků. "(Předsedkyně Sněmovny reprezentantů) Nancy Pelosiová se je snažila dostat pryč, nyní jsou ale pevně svázány s Demokratickou stranou," míní prezident s odkazem na to, že Pelosiová i Demokratická strana se žen zastala.

Černoška Ayanna Pressleyová, Alexandria Ocasiová-Cortezová s portorickými kořeny, Ilhana Omarová, která je původem ze Somálska, a Rashida Tlaibová, jež má rodinu v Palestině, Američanům v pondělí vzkázaly, aby se nedali Trumpovými slovy zmýlit, protože jejich účelem je odvrátit pozornost od skutečných problémů.

Zmínka o protiizraelském zaměření může souviset s Omarovou, která letos řekla, že členové Kongresu podporují Izrael kvůli penězům. Prohlásila také, že má chuť se smát, když se o Izraeli mluví jako o demokracii. Později se ale omluvila.

Izraelské ministerstvo zahraničí na Trumpovy výroky nereagovalo. Syn premiéra Benjamina Netanjahua Jair ale ocenil, že Trump požaduje od žen omluvu Izraeli. Na twitteru napsal: "Děkuji vám velice. Jste nejlepší přítel, jakého kdy židovský národ v Bílém domě měl."

Bývalý viceprezident a nynější uchazeč o post prezidenta z řad demokratů Joe Biden si myslí, že zatím žádný z amerických prezidentů nebyl tak otevřeně rasistický jako Trump.

Poradce Trumpova předchůdce David Axelrod řekl, že Trumpova taktika je zřejmá - poškodit demokraty. Vyhraněnými výroky je totiž chce přimět, aby se čtveřice zastali, čímž je pak všechny hodí do jednoho levičáckého pytle. "Je to chladný a cynický kalkul," řekl Axelrod.

Témata:  Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy