Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová neskrývá nadšení. Co řekla o von der Leyenové?

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Šéfkou Evropské komise se v osobě Ursuly von der Leyenové stane přesvědčená a přesvědčivá Evropanka, míní německá kancléřka Angela Merkelová. Těší se na novou partnerku v Bruselu a na dobrou spolupráci. Končící německé ministryni obrany, která dnes v Evropském parlamentu těsně získala nutnou nadpoloviční podporu, gratulují i další němečtí politici, ať už z vládních křesťanské a sociální demokracie nebo z řad opozičních Zelených a Levice. S gratulací se přidal i předseda Evropské rady Donald Tusk.

Gratuluji Ursule von der Leyenové velmi srdečně ke zvolení novou předsedkyní Evropské komise," uvedla v tiskové zprávě Merkelová, která připomněla, že von der Leyenová bude první ženou na čele Komise a také prvním německým zástupcem v tomto úřadu po více než 50 letech.

Jako přesvědčená a přesvědčivá Evropanka se von der Leyenová podle Merkelové s velkým elánem pustí do výzev, před nimiž Evropská unie stojí. "I když dnes ztrácím dlouholetou ministryni, získávám novou partnerku v Bruselu," napsala také kancléřka.

Tusk pogratuloval nově zvolené budoucí šéfce Evropské komise na twitteru. "Gratulace von der Leyenové. Gratulace Evropě," napsal předseda Evropské rady.

Potvrzení von der Leyenové ocenil také šéf Evropské lidové strany (EPP) Joseph Daul, do jehož frakce budoucí předsedkyně Komise politicky patří. "Nemohu být více hrdý na první ženu v čele Evropské komise Ursulu von der Leyenovou a na její jasné a smělé vize evropské budoucnosti," uvedl v prohlášení Daul.

Stranická šéfka Merkelové Annegret Krampová-Karrenbauerová (CDU) v reakci na hlasování hovoří o historickém dni pro Evropu. "Jsme hrdi na naši stranickou místopředsedkyni," uvedla dále a vyjádřila přesvědčení, že příští předsedkyně Komise bude jako středová politička stavět mosty a bojovat za jednotu Evropy.

Předseda sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) Markus Söder na twitteru psal o těsném, ale zaslouženém výsledku. "Výsledek je dobrý pro Evropu, skvělý pro Německo a blamáží pro SPD," uvedl v reakci na to, že přinejmenším část německých sociálních demokratů pro kandidátku podle všeho nehlasovala.

Šedesátileté političce gratuloval i německý ministr zahraničí Heiko Maas (SPD), podle něhož se von der Leyenová ve svém projevu před europarlamentem vyslovila pro sjednocenou a silnou EU, na čemž "nyní chceme společně pracovat".

Von der Leyenové blahopřály i německé opoziční strany, třebaže Zelení a Levice znovu kritizovali způsob, jakým političku hlavy států a šéfové vlád zemí EU vybrali, když ji upřednostnili před lídry kandidátek v nedávných volbách do Evropského parlamentu.

Témata:  Ursula von der Leyen Angela Merkelová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy