Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asadova armáda v bitvě o Idlib selhává, Rusko muselo nasadit speciální jednotky

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Rusko vyslalo speciální jednotky, aby pomohly syrské armádě v dosud neúspěšné ofenzivě v provincii Idlib, která je poslední baštou povstalců proti režimu prezidenta Bašára Asada. S odvoláním na vyšší velitele rebelů o tom dnes informovala agentura Reuters. Ruské ministerstvo obrany zprávu popřelo.

Vzbouřenečtí důstojníci uvedli, že je to poprvé, co Moskva poslala pozemní vojska na bojiště během tohoto polního tažení, zahájeného na konci dubna. Dosud ruští vojáci působili za frontou v pozici velitelů operací, odstřelovačů či obsluhy protitankových střel. Neúčastnili se však přímých bojů.

"Tyto ruské jednotky jsou nyní přítomny na bojišti. Rusové teď zasahují přímo," řekl mluvčí koalice povstaleckých skupin v Idlibu kapitán Nadží Mustafá.

Ruské pozemní síly nastoupily na frontu, aby obsadily strategické výšiny severně od města Hamá, které padly do rukou povstalců minulý týden a syrská armáda se je opakovaně marně snažila dobýt zpět. Kromě Rusů se do nové fáze ofenzivy údajně zapojují i Íránem podporované šíitské jednotky.

"Tyto speciální ruské síly jsou nyní na bojišti, přímo do bojů zasahují. Když se Asadovým jednotkám nepodařilo postoupit, Rusko zaintervenovalo... po předchozím bombardování," řekl mluvčí jedné z povstaleckých skupin, kterou podporuje Turecko.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že speciální jednotky do Idlibu neposlalo, a trvá na tom, že Rusko v Sýrii nemá pozemní armádu. Podle ruského úřadu jsou informace o ruské intervenci mylné. "V Sýrii nebyly a nejsou žádné ruské pozemní síly," tvrdí úřad. "Ve shodě s rusko-tureckými dohodami jsou pouze pozorovatelská stanoviště ruské vojenské policie kolem idlibské nebojové zóny, z nichž spolu s tureckými kolegy sledujeme dodržování příměří," uvádí se v prohlášení ministerstva.

Ve více než dvouměsíční operaci ruská a Asadova vojska nezaznamenala téměř žádné územní zisky, navzdory své početní i technologické převaze. Podle rebelů jde o jednu z mála ofenziv, jež se nevyvíjí podle představ Moskvy, která v Sýrii vojensky zasahuje od roku 2015. Jako rozhodující se zatím ukazují dodávky zbraní rebelům z Turecka, zejména pak protitankové střely, které prý působí nepříteli značné ztráty.

Při bombardování, které podniká ruská armáda a její spojenci, od začátku ofenzivy zahynulo podle bilance Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) 590 civilistů, při útocích radikálů padlo 45 civilistů. Před boji uprchlo z domovů na 330.000 lidí.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Ruská armáda Syrská krize

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy