Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohnivé peklo: Žhář zapálil filmové studio, zanechal drsný vzkaz. 24 mrtvých

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Při požáru ve studiu animovaného filmu v japonském velkoměstě Kjóto zemřelo nejméně 33 lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní hasiče, kteří dokončili prohledávání budovy. Dalších 36 osob bylo raněno, z nichž deset vážně. Oheň podle policie úmyslně založil ve druhém poschodí třípatrové budovy jednačtyřicetiletý muž, který ve studiu vylil hořlavou tekutinu a zapálil ji. Byl převezen do nemocnice s popáleninami obličeje a hrudi. Ke žhářství se přiznal, napsala agentura Kjódo.

Čin odsoudil japonský premiér Šinzó Abe. Podle něj je tento čin "příliš děsivý na to, aby se dal popsat slovy".

Oheň zachvátil budovu společnosti Kyoto Animation, která produkuje úspěšné televizní kreslené seriály, okolo 10:30 místního času (3:30 SELČ). Na místě zasahovalo asi 30 hasičských vozů. V době požáru se v budově nacházelo kolem 70 lidí.

"Viděla jsem lidi, kteří byli úplně zčernalí (kouřem) nebo zakrvácení, někteří byli popálení po celém těle," řekla agentuře Kjódó 53letá místní žena, která těm, co čekali na pomoc, přinesla pití. "Jeden z nich mi pověděl, že byl polit kerosinem nebo něčím podobným," dodala.

Policie událost vyšetřuje jako trestný čin. "Muž vylil hořlavinu a zapálil ji," řekl mluvčí kjótské policie. Křičel přitom "Zdechněte!", uvedli někteří svědci. Policisté na místě nalezli i nože. Motiv činu zatím není znám. Policie muže podle agentuzry Reuters ještě nevyslechla.

Studio mělo podle filmového kritika Juičiho Maedy obrovský vliv na japonský animovaný film. "Skutečnost, že najednou zemřelo tolik lidí, bude ohromnou ránou pro japonský průmysl animovaného filmu," řekl.

Témata:  Japonsko neštěstí požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.