Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize v Perském zálivu se vyostřuje, Írán odvlekl zahraniční tanker

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Íránské revoluční gardy zadržely v Perském zálivu zahraničí tanker, podle dnešního sdělení íránské státní televize pašoval ropu. Incident se podle televize stal v neděli. Agentura Reuters dnes napsala, že loď byla v neděli odtažena do íránských vod, když vyslala nouzový signál. Na palubě plavidla je 12členná posádka.

Podle dnešní zprávy íránské televize loď vezla ropu získanou od íránských pašeráků zahraničním zákazníkům. Zastavena byla jižně od ostrova Larak v Hormuzském průlivu. Íránská televize plavidlo neidentifikovala ani neoznámila, odkud je posádka.

V úterý se objevila zpráva o plavidle, které při proplouvání Hormuzským průlivem přestalo vysílat signál o své pozici. Podle tehdejších informací šlo o tanker Riah, který se odchýlil od své trasy a vplul do íránských vod. Íránské ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že plavidlo mělo problémy a íránské námořnictvo mu poskytlo pomoc. Loď ale neidentifikovalo.

V oblasti Hormuzského průlivu se v minulých týdnech stalo několik incidentů, při nichž byly napadeny tankery a v jednom případě zasáhla na obranu britského tankeru britská vojenská loď. Útoky na tankery Washington připisuje Íránu, který to ale popírá.

Témata:  Írán lodní doprava ropa

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy