Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děsivá čísla z Německa: Kolik v něm žije uprchlíků?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

V Německu žilo na konci loňského roku téměř 1,8 milionu lidí, kteří tam hledali mezinárodní ochranu. Ve statistice, kterou dnes zveřejnil spolkový statistický úřad, jsou zahrnuti mimo jiné uprchlíci, lidé s doplňkovou ochranou, žadatelé o azyl nebo odmítnutí žadatelé o azyl. Počet všech těchto lidí v Německu se meziročně zvýšil o 101.000, tedy o šest procent.

Většina cizinců, kteří se na konci loňského roku v Německu zdržovali s odkazem na humanitární důvody, do země přišla po začátku roku 2014. Tato skupina tvoří 71 procent všech registrovaných. Zhruba 1,3 z 1,8 milionu má přiznán nějaký druh ochranného statusu.

Většinu cizinců, jimž Německo přiznalo nějaký druh mezinárodní ochrany, tvoří občané tří zemí: Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Jen Syřanů s azylem či dočasnou ochranu bylo na konci loňského roku v Německu asi 526.000.

Více než 300.000 lidí na rozhodnutí o své žádosti o azyl teprve čeká, asi 192.000 cizinců byla žádost již zamítnuta, nadále se ale zdržují na německém území. Migrantů, kteří by měli zemi opustit, na konci roku 2018 žilo v Německu o osm procent více než na konci předloňského roku. Většinu odmítnutých žadatelů o azyl tvoří Afghánci (19.000), Iráčané (14.000) a Srbové (11.000).

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy