reklama

"Bylo silné, ale naštěstí krátké," prohlásil o zemětřesení jeden ze svědků. Podle seismologů byly otřesy hodně patrné, protože ohnisko bylo poměrně blízko k zemskému povrchu.

Lidé v Aténách při záchvěvech půdy vybíhali z domů, napsala agentura AP. Vysoké budovy v metropoli byly po zemětřesení evakuovány, uvedla agentura Reuters. Naposledy v řeckém hlavním městě zemětřesení udeřilo v roce 1999.

Podle místních médií otřesy způsobily výpadky elektrického proudu a telekomunikačních sítí. Hasičům v metropoli volají lidé uvěznění ve výtazích. Otřesy v přímém přenosu ze studia zaznamenala státní televize ERT.

"Posíláme zprávu SMS o zemětřesení v informačním systému Drozd s žádostí, aby čeští občané dbali pokynů místních úřadů a pokud možno nevstupovali do budov," řekla ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štichová.

Podle informací Černínského paláce vyklidily kvůli zemětřesení své zastupitelské úřady v řecké metropoli některé země, například Finsko, Británie, Dánsko a Irsko. Český zastupitelský úřad evakuován nebyl.

České cestovní kanceláře nabízejí k pobytům v řeckých destinacích většinou ostrovy, nikoliv pevninu. "Od lokálních partnerů máme potvrzeno, že na řeckých ostrovech je vše v naprostém pořádku a zemětřesení zde nezaznamenali," řekla ČTK mluvčí Blue Style Jana Ondrejechová.

Také cestovní agentura Invia, která přeprodává zájezdy většiny velkých cestovních kanceláří, nemá v systému v současnosti v Athénách žádného klienta. "Specializujeme se hlavně na zájezdy po řeckých ostrovech," uvedla její mluvčí Andrea Řezníčková. Podobně se vyjádřili i zástupci CK Fischer a Alexandria.

Panují obavy, že otřesy se mohou opakovat. EMSC zaznamenal už dvě vlny následných otřesů o síle 3,2 a 3,6 stupňů.