reklama

Zásah radních znamená, že na úřadě již nebude pracovat těhotná žena, ale těhotný zaměstnanec. Studenti Kalifornské univerzity v Bercley nově nebudou členy studentských bratrstev a sesterstev, ale řeckých spolků. Tento název vychází z toho, že univerzitní bratrstva a sesterstva pro své pojmenování používají písmena řecké alfabety.

Zapovězeny jsou složeniny, jejichž součástí je anglické slovo man (muž, ale obecně i člověk). Údržbáři při vstupu do podzemí nebudou prolézat průlezy a kanálovými víky označované v angličtině jako manhole (doslova díra pro chlapa či člověka), ale maintenance hole (údržbářský otvor).

Z městských dokumentů a vyhlášek zmizí i slova manpower (pracovníci) či watchmen (ostraha), které nahradí genderově neutrální ekvivalenty.

Město také nebude používat příliš jednoznačná zájmena, jako jsou on, ona, jeho a její, místo nich zvolí neutrální oni. Z bratrů a sester se v úředních dokumentech stanou sourozenci a z mužů a žen lidé.

S návrhem na změnu přišel 23letý Rigel Robinson, který je nejmladším radním v historii Berkeley. Dosavadní označování považuje za nepřesné a zastaralé, neboť neodráží realitu dnešní doby. "Ženy a nebinární (pohlavně nevyhraněné) osoby mají nárok na přesné názvy. Naše zákony jsou pro všechny a naše městské vyhlášky by se tím měly řídit," řekl Robinson.

Berkeley není jediné, které se hlásí k genderové vyváženosti. Některé státy USA vydávají rodné listy, na kterých lze vedle mužského a ženského pohlaví zvolit nevyhraněnou možnost označovanou jako X. Ke změnám přistoupila i německá města Hamburk a Hanover, která v oficiálních textech využívají genderově neutrální jazyk.