reklama

"Z důvodu povinnosti lékařské mlčenlivosti a ochrany soukromí nesdělujeme prozatím žádné další informace," uvedla klinika Charité.

Lékaři popisují siamská dvojčata jako chybný vývoj některých dvojčat, kteří jsou srostlí částí svého těla. Stane se tak ve velmi raném vývojovém stadiu v děloze matky. Některá jsou spojená pouze povrchově, jiná mají společné i orgány nebo končetiny. Lékaři se je často snaží chirurgicky oddělit. Není zřejmé, na jakém místě jsou srostlá právě narozená berlínská dvojčata.

V Německu proběhla poslední operace na oddělení dvojčat v září 2015 v Kolíně nad Rýnem. Tým 20 lékařů a dalšího personálu tehdy úspěšně operoval rok a půl staré sourozence z Gruzie, kteří měli společná játra. Loni v listopadu se v Austrálii podrobila operaci dvojčata z Bhútánu. Také ona sdílela játra a i v tomto případě dopadl zákrok úspěšně.

Zatím poslední v Německu narozená siamská dvojčata přišla na svět v roce 2003. Operaci ve Spojených státech, kterou vedl uznávaný neurochirurg a nynější ministr v kabinetu prezidenta Donalda Trumpa Ben Carson, přežilo jenom jedno z nich.

Siamská dvojčata jsou extrémně vzácným jevem. Odhaduje se, že na svět přijdou při jednom ze 70.000 až 200.000 porodů. Tímto termínem byli jako první pojmenováni bratři Chang a Eng Bunkerovi, kteří se narodili v roce 1811 v Siamu (dnešním Thajsku). Byli srostlí od hrudi až k pupku, vystupovali v cirkusu a dožili se 62 let.