Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Francie našli vrak ponorky La Minerve, záhadně zmizela v roce 1968

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Instagram

Francouzské námořnictvo našlo vrak ponorky La Minerve, která zmizela s 52 muži na palubě v lednu 1968 ve Středozemním moři. Vrak byl nalezen ve vodách u Toulonu, sdělila dnes ministryně obrany Florence Parlyová.

"Právě jsme objevili Minervu. Je to úspěch, úleva, technický výkon. Myslím na rodiny, které na tuto chvíli čekaly tak dlouho," sdělila ministryně.

Vrak leží v hloubce 2370 metrů ve vzdálenosti 45 kilometrů od Toulonu, kde jej lokalizovalo americké plavidlo Seabed Constructor soukromé společnosti Ocean Infinity. Do pátrání po francouzské ponorce se zapojilo v úterý.

Ponorka La Minerve zmizela 27. ledna 1968 při cvičení ve vzdálenosti asi 30 kilometrů od Toulonu. Ačkoli záchranné operace začaly okamžitě, dodnes nebyl vrak lokalizován.

Příbuzní námořníků loni v říjnu požádali, aby bylo pátrání obnoveno, a Parlyová na začátku roku oznámila, že se plavidlo začne znovu hledat.

Specialisté začali pomocí moderních metod určovat možnou polohu vraku a objevilo se několik spekulací o příčině incidentu - poškození lodě, kolize s jiným plavidlem, výbuch střely, torpéda nebo porucha zařízení zajišťujícího přívod vzduchu.

Témata:  ponorky Francie vraky lodí moře

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.