Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovinsko se brání náporu uprchlíků, na hranicích nasadilo armádu

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ostrahu slovinské hranice s Chorvatskem ode dneška posílilo 35 vojáků. Mají zabránit rostoucímu pronikání migrantů, kteří přicházejí po takzvané balkánské trase, uvedla agentura DPA. Vojáci budou nasazeni na jihozápadě země u přímořského města Koper, které leží v bezprostřední blízkosti hranice s Chorvatskem a Itálií.

Koperská policie podle agentury AP v pátek zadržela 122 migrantů, když v zalesněném terénu odhalila několik provizorních táborů. Většina migrantů pocházela z Afghánistánu.

Slovinský premiér Marjan Šarec při návštěvě jižní hranice před dvěma týdny oznámil, že její ochrana bude posílena. Na několika místech už dnes stojí hraniční plot.

Krok slovinské vlády přichází po nedávných hrozbách italského ministra vnitra Mattea Salviniho, že na hranicích se Slovinskem nechá postavit zábrany proti migrantům. To Lublaň označila za nepřijatelné, protože jsou obě země v shengenském prostoru volného pohybu osob.

Balkánská migrační trasa, která vede z Pákistánu a z Afghánistánu až do Rakouska a Německa, podle italského ministerstva vnitra znovu ožívá. V roce 2018 bylo na hranici Itálie a Slovinska zaznamenáno 446 migrantů bez patřičných dokumentů, zatímco letos už to bylo 782 lidí, uvedlo v červnu italské ministerstvo vnitra.

Ostrahu hranice mají ve Slovinsku obvykle na starosti policisté. Armáda se podílela na jejím hlídání už v roce 2016, kdy touto zemí v době vrcholu migrační krize prošly stovky tisíc běženců do západní Evropy.

Témata:  Slovinsko uprchlíci EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy