Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pryč s migranty. Trumpova vláda přijala další tvrdé opatření, začne platit už dnes

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa výrazně usnadnila zrychlenou deportaci, čímž obejde imigrační soudy. Podle nových pravidel, která začnou platit ještě dnes, může být okamžitě vyhoštěn každý přistěhovalec bez dokladů, který v zemi pobývá méně než dva roky, oznámilo americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

Dosavadní ustanovení umožňovala zrychlenou deportaci jen těch migrantů, kteří byli zadrženi v pásmu do 160 kilometrů od hranic a zároveň v zemi nestrávili více než dva týdny. Americká unie občanských práv (ACLU), která Trumpův tvrdý postup vůči migrantům kritizuje, chce úpravu napadnout u soudu.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti vydalo avízo, že se rozhodlo uplatnit své pravomoci ve zjednodušení podmínek zrychlených deportací. V dokumentu ministerstvo uvádí, že nové opatření bude dnes zveřejněno ve federálním věstníku, čímž podmínky vstoupí v platnost.

Pokud americké úřady migranty bez dokladů, kteří v zemi nestrávili ještě dva týdny zadržely ve vzdálenosti do 160 kilometrů od hranic, věnoval se jejich případu imigrační soud. Tento proces byl zdlouhavý a zadržený migrant měl zároveň nárok na právního zástupce. Podle nových pravidel budou moci úřady vyhostit každého migranta bez dokladů, ať byl zadržen kdekoli v USA, pokud v zemi nepobýval déle než dva roky.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti tvrdí, že nová pravidla umožní řešit případy migrantů bez dokladů mnohem efektivněji a ve větším měřítku.

Trump již během volební kampaně sliboval, že zastaví migranty, kteří nelegálně překračují hranice do USA. Na hranicích s Mexikem také slíbil vybudovat zeď, která vedle běženců zastaví i pašeráky zbraní a drog. Podle analytiků hodlá Trump z migrace učinit klíčové téma před volbami v roce 2020, ve kterých prezidentský úřad obhajuje.

Témata:  uprchlíci USA EuroZprávy.cz Donald Trump

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy