reklama

Kim prověřil data týkající se operačních schopností plavidla i bojové zbrojní systémy ponorky, která byla postavena pod jeho "speciálním dohledem", napsala oficiální severokorejská tisková agentura KCNA.

Zbrojní systémy ponorky agentura KCNA podrobněji nepopsala a neuvedla ani, kdy a kde se inspekce konala. "Jedná se o důležitý prvek obrany naší země, která je z východu i ze západu obklopena mořem," prohlásil Kim.

Podle Reuters nově představené plavidlo může být důkazem toho, že severokorejský režim pokračuje ve vývoji balistických střel odpalovaných z ponorky (SLBM, submarine-launched ballistic missile).

Severní Korea disponuje desítkami ponorek, experti ale věděli doposud pouze o jedné, která je schopna nést balistické rakety. Podle analytiků nyní Severní Koreji možná přibyla další. "Je obrovská - podstatně větší než ta dosavadní, o které víme od roku 2014," uvedl spolupracovník Federace amerických vědců Ankit Panda.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se počátkem loňského roku rozhodl vydat na cestu diplomacie a KLDR od té doby neprovedla žádné jaderné zkoušky ani zkoušky mezikontinentálních raket. Minulý týden ale Severní Korea varovala, že by mohla po 20 měsících tyto testy obnovit, pokud Spojené státy a Jižní Korea uskuteční v srpnu plánované společné vojenské cvičení.

V loňském roce se šéf Bílého domu Donald Trump a severokorejský vůdce Kim na historickém prvním summitu dohodli, že budou pracovat na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Jejich druhá vrcholná schůzka letos v únoru ve Vietnamu ale skončila předčasně a bez dohody a od té doby rozhovory stagnují.

Koncem června Trump oživil diplomatické styky mezi KLDR a USA, když se potřetí, nečekaně sešel s Kimem v Pchanmundžomu v demilitarizovaném pásmu na hranicích Severní a Jižní Koreje. Podle Trumpa se oba státníci při tom domluvili na obnovení rozhovorů.

Svou první úspěšnou zkoušku balistické střely odpalované z ponorky (SLBM) Severní Korea oznámila v roce 2016. Na inspekci nové ponorky vůdce Kima doprovázel vysoký představitel Kim Čong-sik, který hrál v posledních letech podle agentury Reuters jednu z hlavních rolí v severokorejském raketovém programu. V delegaci byl také Čang Čchang-ha, předseda severokorejské Akademie národních obranných věd, která je podle zprávy amerického ministerstva financí pověřena tajným výzkumem a vývojem pokročilých zbrojních programů země, včetně raketových a pravděpodobně i jaderných zbraní.

Podle analytika H.I.Suttona, který se specializuje na ponorky, by nové severokorejské plavidlo mohlo být založené na starých sovětských ponorkách třídy Romeo, které původně KLDR získala v 70. letech od Číny. "Vsadil bych se, že jde o raketovou ponorku," prohlásil Sutton.