Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce byly k ničemu. Rusko je odhodláno ovlivnit volby v USA, přiznal šéf FBI

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Rusko je odhodláno ovlivnit příští americké volby. Před právním výborem amerického Senátu to dnes řekl ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray. Podle něj od tohoto záměru Moskvu neodradily sankce ani jiné odstrašovací prostředky.

"Rusové jsou naprosto odhodláni pokusit se zasáhnout do našich voleb s použitím zahraniční kampaně," prohlásil Wray.

Vyjádřil se tak den před očekávanou výpovědí zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera před dvěma výbory Sněmovny reprezentantů. Mueller vyšetřoval ruský vliv na minulou kampaň prezidenta Donalda Trumpa.

"Vše, co jsme udělali proti nim, Rusy dostatečně neodradilo? Všechny ty sankce, ta debata, oni o to stále usilují?" zeptal se Wraye předseda výboru Lindsey Graham. "Ano. Podle mého názoru, dokud neskončí (Rusové), nebyli dostatečně odrazeni," zněla Wrayova odpověď.

Republikáni chtějí Wrayovi i Muellerovi položit otázky týkající se bývalého vysoce postaveného agenta FBI Petera Strzoka. Podílel se na vyšetřování možných vazeb Trumpovy kampaně a v sms zprávách zaslaných právničce FBI Lise Pageové Trumpa kritizoval. Když se Mueller o existenci těchto textů, zaslaných ještě před jeho jmenováním do funkce zvláštního vyšetřovatele, dověděl, odvolal Strzoka ze svého týmu. Strzok byl později propuštěn, Pageová odešla sama.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) volby v USA Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy