reklama

V hojně sdíleném snímku šířeném aplikací WhatsApp minulý týden je slyšet žena, která se prezentuje jako zdravotní sestra v pařížské nemocnici, jak lidem říká, aby nepili kohoutkovou vodu kvůli přítomnosti radioaktivního "titanu". Zpráva přitom pozměnila a použila informace neziskové organizace, které hovořily o neškodlivé koncentraci "tritia".

Informace z aplikace WhatsApp se rozšířila natolik rychle, že úřady vyzvaly obyvatele, aby vodu z vodovodu přestali pít. Poplach dostoupil do té míry, že nemocnice byly zavaleny telefonáty vyděšených lidí. Vodárenská společnost ve francouzské metropoli byla v reakci nucena vydat prohlášení, v němž Pařížany ujistila, že "pitná voda nepředstavuje žádné nebezpečí".

Vyšetřovatelé v úřadu pařížského prokurátora nyní zahájili vyšetřování pro podezření z trestného činu "zveřejňování, šíření a množení falešné zprávy s cílem narušit veřejný pořádek," uvedl agentuře AFP nejmenovaný pracovník v soudnictví. Pachateli hrozí pokuta až 45.000 eur (asi 1.150.000 korun).

Jako u mnoho podobných zpráv šířených po internetu či aplikacích, i na této byl kus pravdy. Byla ale záměrně překroucena tak, aby způsobila paniku. Minulý týden ve středu malá nevládní ekologická organizace ACRO zveřejnila zprávu, jež odhalila v pitné vodě nízkou hladinu radioaktivního izotopu tritia, které je vedlejším produktem jaderných elektráren. Organizace poněkud alarmujícím způsobem uvedla, že "6,4 milionu lidí je zásobováno kontaminovanou vodou", ačkoliv sama uznala, že úroveň koncentrace ani zdaleka nepřesáhla povolené limity.

V březnu se v hlavním městě Francie šířila falešná zpráva, podle níž skupiny lidí v bílých dodávkách unášejí děti. Podle úřadů vyvolala "kolektivní hysterii" a téměř lynčování místních Romů, kteří prý měli únosy na svědomí. Desítky lidí byly zatčeny poté, co gangy a zformovaná "domobrana" napadla romské osady severovýchodně od Paříže.

Násilí, které připomínalo podobné incidenty v Indii, Brazílii či Mexiku z posledních let, podle AFP zvýraznilo obtíže vlád při kontrole šíření falešných informací v dnešním úzce propojeném světě.