Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Savčenková dostala výprask, ve volbách získala pouhých osm hlasů

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Drtivou ránu politické kariéře bývalé armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadije Savčenkové zasadily nedávné parlamentní volby, v nichž kontroverzní ukrajinská politička jako nezávislá kandidovala v Doněcké oblasti na východě země. Do parlamentu se nejen nedostala, ale její kandidaturu podpořilo pouhých osm voličů. Vyplývá to z protokolů o volebních výsledcích.

Někdejší důstojnice ukrajinského vojenského letectva se stala národní hrdinkou, když ji jako dobrovolnici zajali na východě země proruští separatisté a předali Rusům.

Savčenková strávila dva roky v ruském vězení, kde několikrát držela hladovku. Po propuštění v roce 2016 se stala ukrajinskou poslankyní.

Víc než rok strávila Savčenková ve vazbě i na Ukrajině, kde byla obviněna z velezrady, z pokusu o státní převrat a z přípravy teroristického útoku. Na svobodu byla propuštěna letos v polovině dubna, stíhání ale zastaveno nebylo. Savčenková neskrývala prezidentské ambice, po drtivém nástupu Volodymyra Zelenského k moci v dubnových prezidentských volbách spoléhala alespoň na poslanecký mandát.

20% of the newly elected UA parliament are women. A significant increase & new record for #Ukraine.(c) @ukrpravda_news pic.twitter.com/BySNKj2ir2

— olexander scherba (@olex_scherba) July 23, 2019

Obvinění z velezrady si vysloužila údajnou přípravou ozbrojeného útoku na kyjevský parlament s použitím granátů a automatických střelných zbraní. Politička obvinění odmítá jako snahu exprezidenta Petra Porošenka zbavit se oponentů.

Témata:  Naděžda Savčenková Ukrajina EuroZprávy.cz volby na Ukrajině

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy