reklama

V úvodu Johnson poděkoval své předchůdkyni Therese Mayové, kterou dnes v premiérském křesle vystřídal. Vzápětí ale řekl, že po třech letech od hlasování, ve kterém se britští voliči vyslovili pro brexit, je Británie stále zajatcem nerozhodnosti a starých argumentů z doby referenda.

"Musíme naplnit sliby a vystoupit z Evropské unie k 31. říjnu," řekl. Dodal, že nyní se kritici mýlí, pokud si myslí, že to opět dopadne špatně.

"Chceme dojednat lepší dohodu, která maximalizuje možnosti Británie. Věříme, že se nám to v 99denní lhůtě podaří," uvedl Johnson. Dodal ale, že za 99 dní Londýn unii opustí v každém případě, proto je nutné uspíšit přípravy na nedohodu. V této souvislosti připustil, že zemi v případě odchodu bez dohody čekají těžkosti, které ji ale posílí a poskytnou nové možnosti. "Budeme moci obchodovat s celým světem," dodal.

Johnson také řekl, že jeho vláda se zaměří na zvýšení bezpečnosti, zlepšení situace ve zdravotnictví a zajištění rovného přístupu ke vzdělání pro každého. "Chci být premiérem celé země, chci zemi sjednotit," prohlásil. Televize Sky News poznamenala, že během Johnsonova projevu kritici vykřikovali na znamení nesouhlasu.