Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový premiér Johnson má jasno, brexit bude 31. října

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Nový britský premiér Boris Johnson ve svém prvním projevu v roli ministerského předsedy přislíbil, že Spojené království v každém případě k 31. říjnu odejde z Evropské unie, a to s dohodou s Bruselem, nebo bez ní. Zdůraznil přitom, že je přesvědčen, že v nadcházejících 99 dnech, které do brexitu zbývají, se podaří s EU dojednat nové podmínky odchodu, země se ale i tak musí připravit na možnost nedohody. V projevu před tradičním sídlem britských premiérů v Downing Street rovněž přislíbil, že občané jiných unijních zemí, kteří v Británii žijí, budou moci zůstat.

V úvodu Johnson poděkoval své předchůdkyni Therese Mayové, kterou dnes v premiérském křesle vystřídal. Vzápětí ale řekl, že po třech letech od hlasování, ve kterém se britští voliči vyslovili pro brexit, je Británie stále zajatcem nerozhodnosti a starých argumentů z doby referenda.

"Musíme naplnit sliby a vystoupit z Evropské unie k 31. říjnu," řekl. Dodal, že nyní se kritici mýlí, pokud si myslí, že to opět dopadne špatně.

"Chceme dojednat lepší dohodu, která maximalizuje možnosti Británie. Věříme, že se nám to v 99denní lhůtě podaří," uvedl Johnson. Dodal ale, že za 99 dní Londýn unii opustí v každém případě, proto je nutné uspíšit přípravy na nedohodu. V této souvislosti připustil, že zemi v případě odchodu bez dohody čekají těžkosti, které ji ale posílí a poskytnou nové možnosti. "Budeme moci obchodovat s celým světem," dodal.

Johnson také řekl, že jeho vláda se zaměří na zvýšení bezpečnosti, zlepšení situace ve zdravotnictví a zajištění rovného přístupu ke vzdělání pro každého. "Chci být premiérem celé země, chci zemi sjednotit," prohlásil. Televize Sky News poznamenala, že během Johnsonova projevu kritici vykřikovali na znamení nesouhlasu.

Témata:  Boris Johnson Velká Británie Theresa Mayová Brexit

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy