Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron s Čaputovou vedou ke sjednocené Evropě

Zuzana Čaputová a Emmanuel Macron
Zuzana Čaputová a Emmanuel Macron
Foto: Instagram

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes v Paříži označil slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou za symbol sjednocené Evropy. Podle slovenských médií to uvedl při společném prohlášení v Elysejském paláci, kde se s Čaputovou sešel. Šéfka slovenského státu zahájila setkáním s Macronem dvoudenní návštěvu Francie.

Nejvyšší představitelka Slovenska pak Francii ocenila jako blízkého partnera a spojence v Evropské unii a v Severoatlantické alianci. V této souvislosti mimo jiné rovněž zdůraznila, že obě země sdílejí společné hodnoty.

Macron vyzdvihl, že se s Čaputovou zcela shodují v oblasti evropské integrace. "Společně se angažujeme, aby Evropa vzala svůj osud do vlastních rukou," řekl. Prezidentku přitom ocenil za to, že jí "záleží na právním státu a na všech evropských hodnotách". V této souvislosti ji také označil za symbol sjednocené Evropy.

Čaputová zdůraznila, že do Paříže přijela reprezentovat Slovensko jako zemi, která ve značné míře podporuje členství a integraci EU. "Máme zájem na tom, aby se tato integrace dále prohlubovala a upevňovala v úctě k hodnotám, jako je svoboda, demokracie a právní stát," poznamenala.

Na prosazování těchto hodnot podle ní bude záviset i úspěch Evropské unie. Důležité přitom bude porozumění mezi zeměmi a vzájemná spolupráce, dodala.

Po společném prohlášení se konalo jednání delegací obou prezidentů a poté i rozhovor Macrona a Čaputové mezi čtyřma očima. Slovenská prezidentka dnes také položí květy před pařížským hudebním klubem Bataclan, kde 13. listopadu 2015 zahynulo při teroristickém útoku 90 lidí.

Ve čtvrtek Zuzana Čaputová před návratem do vlasti ještě položí květy k soše generála Milana Rastislava Štefánika.

Témata:  Zuzana Čaputová Emmanuel Macron EU

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.