reklama

Z plochy 2,256.983 hektarů, zachvácené plameny, se lví díl (2,109.815 milionu hektarů) podle serveru nalézá v tzv. oblasti kontroly, tedy v těžko dostupných a odlehlých místech, kde zákon umožňuje požáry nehasit, pokud by náklady na hašení byly vyšší než způsobené škody.

"Na území Ruska se k dnešnímu dni aktivně hasí 162 lesních požárů na ploše 147.168 hektarů," poznamenal server Regnum.

Hoří lesy hlavně na Sibiři. V Irkutské oblasti 115 přírodních požárů zuří na ploše téměř půl milionu hektarů, v Jakutsku se 134 požárů rozšířilo na plochu více než tři čtvrtě milionu hektarů a 109 požárů v Krasnojarském kraji postihuje bezmála 900.000 hektarů.

Ministerstvo pro mimořádné situace varuje, že v příštích dnech bude nebezpečí požárů přetrvávat vzhledem k až třicetistupňovým vedrům, suchu a poryvům větru.

"Hoří tajga, zvířata utíkají do města," poznamenal autor záběrů pořízených v Jakutsku.

zdroj: YouTube

"Požáry v postižených regionech způsobily značné zhoršení ekologické situace. Dým několik dnů dusí velkou část Sibiře," poznamenal Newsru.com.

Dým se objevil i na Uralu, kde například v Čeljabinsku se lidé podle televize dohadovali, zda jde či nejde o běžný smog z průmyslových podniků. Úřady ale ujišťují, že monitoring čistoty ovzduší ve velkých městech neprokázal převýšení koncentrace škodlivých částic. Odborníci ale varují, že důsledky znečištění ovzduší postihují zdraví hlavně dětí, seniorů, těhotných žen a pacientů se srdečními potížemi.