Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové americké sankce proti Venezuele! Miří i na Madura

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Spojené státy vyhlásily sankce proti deseti lidem a třinácti společnostem, které se podle přesvědčení americké administrativy podílejí na korupci a machinacích kolem distribuce potravin ve Venezuele. Oznámilo to dnes ve Washingtonu ministerstvo financí. Výtěžek z finančních podvodů podle něj směřuje na účty prezidenta Nicoláse Madura a členů jeho rodiny.

Podle zjištění amerického ministerstva kolumbijský občan jménem Alex Nain Saab vytvořil v roce 2016 rozsáhlou korupční síť, která ovládla dovoz potravin do Venezuely a jejich vnitrostátní distribuci. Skupina vydělává na předražených kontraktech a zneužívá systém státních potravinových subvencí.

Aby Saab získal státní zakázky, podplatil podle ministerstva financí USA mimo jiných Waltera, Yossera a Yoswala Gavidiovy, tři syny Madurovy manželky Cilie Floresové. Kromě těchto osob sankce míří na venezuelské obchodníky.

Kolumbijec Saab údajně rovněž od roku 2018 pomáhal venezuelské vládě zpeněžovat zlato těžené v místních dolech a získané peníze převádět na cizí měny. Zlato se prodávalo do zahraničí, například do Turecka nebo Spojených arabských emirátů. Podle amerických odhadů prodal Madurův režim jen letos zlato za miliardu dolarů (asi 23 miliard Kč).

Témata:  Venezuela USA Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy