Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí Ztohoven? Bílý dům je v šoku!

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Chyba v režii, politická provokace nebo zlomyslný záměr stojí zřejmě za neobvyklým aranžmá nedávného setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s konzervativní mládeží ve Washingtonu. List The Washington Post dnes upozornil, že při prezidentově projevu organizátoři na pozadí promítli prezidentský znak s bílým orlem, který ale oproti originálu používaném od 18. století vykazoval znepokojivé odchylky.

Místo svazku šípů třímal orel v levém spáru golfové hole, oblíbené sportovní náčiní nynějšího prezidenta USA. Ještě větší rozpaky ale v Bílém domě způsobil fakt, že orel byl dvouhlavý, obdobně jako na státním znaku Ruské federace. Znak (pečeť) amerických prezidentů, stejně jako státní znak Spojených států, zdobí od roku 1782 orel s jedinou hlavou.

Kdo obraz za prezidenta promlouvajícího k mladým obdivovatelům promítl, není podle washingtonského listu známo. "Takový znak jsme nikdy neviděli, nic o tom nevíme," řekli novinám odpovědné osoby v Bílém domě. Akci organizovala nezisková organizace Turning Point USA, sdružující Trumpovy nadšené stoupence z řad washingtonského studentstva. Možná prý někde na internetu znak našli a bez bližšího zkoumání použili.

Podle výkladu The Washington Post měl obrázek odkazovat na Trumpovu golfovou posedlost a na spekulace o jeho blízkých vztazích s Ruskem. List napsal, že organizátoři ze spolku Turning Point USA po pachateli zatím marně pátrají. Prezident Trump, který si na dramaturgii svých vystoupení zakládá, je pravděpodobně znechucen, odhaduje list.

"Někdo to odskáče," řekl deníku expert na právní etiku Richard Painter. "Ale že se jim to povedlo," dodal.

Témata:  Bílý dům USA Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.