Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britové udeřili na ruskou televizi. Dostala vysokou pokutu za překrucování zpráv

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Britský úřad pro dohled nad médii Ofcom udělil ruské státní televizi RT pokutu 200.000 liber (5,7 milionu Kč) za porušení pravidel o nestrannosti v pořadech o otravě bývalého agenta Sergeje Skripala, o konfliktu v Sýrii a dění na Ukrajině. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Stanice v reakci označila postup za naprosto chybný a ruské ministerstvo zahraničí pohrozilo odvetou.

Ofcom RT obvinil ze zaujatosti na konci loňského roku. Při analýze vysílání z jara 2018, tedy z doby těsně po útoku na někdejšího ruského rozvědčíka Skripala, našel úřad sedm "závažných selhání při dodržování našich vysílacích pravidel".

We have fined RT £200,000 for serious failures to comply with our broadcasting rules – and required the channel to broadcast a summary of our findings to its viewers: https://t.co/PevBEbeAAE

— Ofcom (@Ofcom) July 26, 2019

Podle Ofcom televize neposkytla dostatečný prostor pro vyjádření různých názorů v diskusích o aktuálním dění. Hrozilo jí za to i odebrání vysílacích práv.

"Ofcom uložil TV-Novosti pokutu 200.000 liber v souvislosti s její službou RT za nedodržení našich vysílacích pravidel," oznámil dnes úřad své rozhodnutí o případu.

Ruské ministerstvo zahraničí v odpovědi na krok britského úřadu upozornilo britská média působící v Rusku, že "by měla být připravena na následky akcí Londýna ve vztahu k RT". Rozhodnutí Ofcom je podle ministerstva součástí protiruské kampaně, jejímž cílem je omezit působení ruských médií ve Spojeném království.

Televize RT je financována z ruské státní pokladny a bývá označována za orgán ruské propagandy. Ruský pohled na události prezentuje nejen v Británii, ale také ve Spojených státech a v dalších zemích. Kromě angličtiny vysílá i v arabštině, španělštině či němčině.

RT obvinění ze zaujatosti svého vysílání odmítá a na počátku roku avizovala, že se ve věci obrátí na britskou justici. "Je velmi nesprávné, aby Ofcom oznámil postih vůči RT na základě svých zjištění o porušení (pravidel), která jsou aktuálně přezkoumávána u vrchního soudu v Londýně," uvedla dnes mluvčí RT. Televize také označila ohlášenou pokutu za "nevhodnou a neúměrnou".

Témata:  Velká Británie EuroZprávy.cz Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy