reklama

Migranti pohybující se na francouzsko-italských hranicích tvrdí, že francouzské orgány jsou všechno ostatní, jen ne srdeční a laskaví, píše italský deník Il Giornale. Novináři hovořili s několika migranty pokoušejícími se překročit hranice. 

Jedním z nich byl i migrant jménem Hamid, který tvrdí, že ho policie přinutila vrátit se přes hranice do Itálie, navíc jej prý policisté slovně napadli. „Když francouzská policie pochopila, že jsem Alžířan, začali mě urážet v arabštině,“ říká běženec s tím, že pronesli i vulgární poznámky na účet jeho matky. „Jsou to rasisté,“ zlobí se Hamid.

Z rasismu polici obvinila také francouzská organizace Anafé, která se zabývá pomocí cizincům. Podle ní policisté při kontrole vlaků rozdělují a vybírají pasažéry ke kontrole na základě „vnějších znaků, jako je kůže barva, vůně nebo oblečení“.

„Dokumenty chtějí pouze pro lidech s fyzickými vlastnostmi, které mohou naznačovat, že pocházejí z afrických nebo středovýchodních zemí," uvádí Anafé.

Deník také přináší svědectví mužem jménem Daren, který žije v pohraničním městě Ventimiglia. Ten byl zadržen francouzskou policií jen proto, že vypadal, že by mohl být migrant. „Bydlím ve Ventimiglii se svou rodinou, jen jsem se chystal na koncert. Jsem zpěvák,“ vysvětloval Daren.

Už v říjnu loňského roku média varovala, že francouzská policie překračuje hranice do Itálie a že vypouští zadržené migranty zpět do italského města Claviere.