reklama

Místní zastupitelstvo odůvodnilo svůj krok obavou o "dobré mravy veřejnosti i cítění třetích osob". Uvedlo také, že rodiče ručí v tomto ohledu za své nezletilé děti.

Starosta Walter Stefan řekl novinám Corriere del Veneto, že reaguje na stížnosti zdejších obyvatel na obhroublé hovory mezi mládeží na parkovištích. Někteří chlapci a děvčata prý "klejí každým slovem". Cílem zákazu podle něj není moralizování, nýbrž přispění k "základnímu vychování, které tu příliš dlouho chybí".

Pokud jde o náboženské aspekty zákazu, restrikce se budou stejnou měrou týkat klení ve jménu "Alláha, Buddhy nebo Mohameda". "Doma si může dělat každý, co chce," řekl starosta.

V Benátsku se ale podle něj z vulgarit stávají výplňová slova a cílem je tento "zlozvyk rozšířený mezi mládeží" zastavit. Proto také podle Stefana zastupitelstvo sáhlo k udílení takto tučných pokut.

Aby lidé nezůstali na pochybách o smyslu vyhlášky, nechalo zastupitelstvo vytisknout informační leták v italštině, angličtině, rumunštině a také mandarínštině.