Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přes 1000 zatčených v Moskvě. Policie nekompromisně zakročila proti demonstrantům

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Přes tisíc lidí zatkli dnes policisté při nepovolené demonstraci v centru Moskvy, kterou svolala opozice kvůli vyloučení části kandidátů z komunálních voleb. Informovala o tom agentura TASS, která se odvolává na policii, a zhruba podobnou bilanci jako ona zveřejnil i server OVD-Info, jenž se specializuje na policejní zákroky. Minulou sobotu přišlo na shromáždění, které se konalo z téhož důvodu s povolením úřadů, 12.000 lidí. Dnešní účast policie odhadla na 3500 osob, podle organizátorů přišlo nejméně 5000 lidí. Před týdnem akce se demonstrace obešla bez incidentů.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin ujistil, že pořádek bude v Moskvě zajištěn podle platných zákonů. Podle agentury Reuters policisté lidi zatýkali ještě před zahájením akce a nakládali je do přistavených autobusů. V Moskvě byla kvůli protestu posílena bezpečnostní opatření, ještě před protestem dělala policie i domovní prohlídky.

Podle agentury TASS, která se odvolává na policii, skončilo v celách celkem 1074 lidí, server OVD-Info uvádí 1067 zatčených. Výrazněji se liší údaje o účasti. Zatímco organizátoři hovoří o pěti tisících protestujících, podle policie na místo dorazilo asi 3500 lidí, přičemž sedm stovek z nich tvořili novináři a blogeři. Podle dopisovatele listu Kommersant, který byl na místě protestů, se zúčastnilo demonstrace nejméně 6000 lidí.

Účastníci protestu volali na policisty "Hanba" nebo "Chceme svobodné volby". "Celý život jsme se bála, ale už to stačí. Když budeme sedět doma, nic se nezmění," řekla agentuře AFP osmašedesátiletá účastnice protestu Jelena Rastovková.

Podle agentury Reuters se demonstrantům podařilo nakrátko zastavit dopravu na rušné magistrále Sadovoje kolco, která vede dopravu kolem centra města.

Organizace Amnesty International ruské řady kritizovala za "bezostyšnou snahu zastrašit opozici".

Už ve středu si opoziční předák Alexej Navalnyj vyslechl soudní rozhodnutí o 30denním vězení za to, že minulou sobotu vybízel k dalším protestům.

Podle agentury AP dnes policie vnikla mimo jiné do studia, které patří Navalnému a které vysílalo záběry z protestu živě. Na internetu se objevilo video ze zásahu, policisté na něm nejméně jednoho zaměstnance donutili si lehnout na zem a při zásahu převraceli nábytek, uvedla AP.

Komunální volby se budou v Moskvě konat 8. září. Půjde v nich o 45 míst v moskevském sněmu, avšak volební komise už vyloučila kandidaturu lidí z okruhu Navalného.

Kandidáti mají předložit předepsaný počet podpisů příznivců a komise kandidáty vyřazovala kvůli tomu, že v seznamech byly údajně nesrovnalosti. O možnost usilovat o křeslo na radnici přišel předák strany Jabloko Sergej Mitrochin, bývalý opoziční poslanec Dmitrij Gudkov či blízká spolupracovnice Navalného Ljubov Sobolová. Ve vazbě skončil také Ilja Jašin, spolupracovník zavražděného opozičního předáka a bývalého vicepremiéra Borise Němcova.

Mezi těmi, kteří se dnes ocitli v autobuse, byli i vyřazení kandidáti včetně Gudkova i Sobolové. Gudkov v pátek prohlásil, že dnešní akce bude mít širší rozměr, než jsou komunální volby. "Jde o to zjistit, zda lze v dnešním Rusku provozovat politiku legálně," řekl.

Témata:  demonstrace v Rusku Moskva Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy