Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předčasné volby v Británii? Spekulace sílí, konzervativci jsou díky Johnsonovi na koni

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Britská vládní Konzervativní strana si po nástupu Borise Johnsona do premiérské funkce polepšila v průzkumech veřejného mínění. Podle ankety agentury YouGov pro list The Sunday Times má před opoziční Labouristickou stranou nyní náskok deseti procentních bodů.

Deník The Sunday Times uvedl, že úspěch konzervativců v průzkumu by mohl podpořit spekulace, že Johnson, čelící v parlamentu patové situaci v otázce brexitu, vyhlásí předčasné volby.

Johnsonovy konzervativce v nejnovější anketě podpořilo 31 procent dotázaných voličů, což je o šest procentních bodů víc než v předchozím průzkumu. O dva body si polepšili i labouristé, kteří mají podporu 21 procent.

Proevropští Liberální demokraté si pohoršili o tři procentní body a s 20 procenty by v parlamentních volbách nyní skončili na třetím místě. Čtvrtá by pak byla protiunijní Strana pro brexit Nigela Farage se 13 procenty, která znamenají pro tuto stranu zhoršení o čtyři procentní body.

Konzervativci v novém průzkumu agentury YouGov zaznamenali největší vedení nad opozicí za posledních pět měsíců. Od dubna je to poprvé, co jejich podpora překročila 30 procent, napsal list The Sunday Times.

Konzervativní strana se kvůli problematickému odchodu Británie z Evropské unie dostala v uplynulých měsících do krize a v květnových průzkumech preferencí voličů si s 25 procenty připsala nejhorší výsledek za posledních 20 let.

Nejnovější průzkum YouGov se uskutečnil 25. a 26. července. O den dříve, ve středu 24. července, se stal novým britským premiérem bývalý londýnský starosta Boris Johnson, když ho členové Konzervativní strany podle očekávání vybrali jako svého nového lídra. Vedení strany i vlády převzal od Theresy Mayové, které se nepodařilo zemi vyvést z Evropské unie.

Jiný průzkum, který ve dnech 24. a 25. července vypracovala agentura ComRes, nebyl pro Johnsonovu stranu tak optimistický. Konzervativce v něm podpořilo 28 procent respondentů, což představovalo nárůst o tři procentní body.

Our latest Westminster voting intention for the Sunday ExpressCON 28% (+3)LAB 27% (-1)LDM 19% (+2)BRX 16% (-3)GRN 4% (-1)SNP 3% (-1)UKIP 1% (-)(Changes relate to ComRes/Britain Elects poll on 18th July 2019)Full data tables here: https://t.co/HbQK6YH0Ct pic.twitter.com/h8OoPi99lQ

— ComRes (@ComRes) July 27, 2019

Náskok Konzervativní strany před labouristy byl podle této ankety vypracované pro list Sunday Express jen jeden procentní bod. Většina dotázaných navíc v anketě vyjádřila přesvědčení, že Boris Johnson bude špatný premiér.

Témata:  Velká Británie EuroZprávy.cz Boris Johnson průzkumy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy