Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Petrohradu burácela přehlídka námořnictva, Putin dohlížel z lodi

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v Petrohradu na palubě jedné z lodí zúčastnil vojenské přehlídky ruského námořnictva, jedné z největších za poslední léta, uvedla agentura AP. Putin strávil víkend mimo Moskvu, kde policie v sobotu násilně zasáhla proti účastníkům nepovoleného protestu a téměř 1400 jich zatkla.

Přehlídky, jež se konala ke dni ruského námořnictva, se zúčastnilo 43 lodí a ponorek, 4000 vojáků a 41 letadel. Ruský prezident v projevu na přehlídce podle agentury TASS vyzdvihl hrdinství ruských námořníků, včetně těch, kteří zemřeli na začátku července při požáru na palubě ruské ponorky.

Prohlásil také, že vybavení námořních vzdušných síl a pobřežní stráže prochází modernizací, stejně jako infrastruktura námořních základen. Jen tento rok má podle něj námořnictvo obdržet 15 nových válečných lodí a dalších plavidel.

Menší námořní přehlídky pořádala ruská armáda také v Baltijsku v Kaliningradské oblasti, v Sevastopolu na Krymu, v Severomorsku v Murmanské oblasti na severozápadě Ruska, v Astrachani u Kaspického moře a také v syrském přístavu Tartus.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Petrohrad Ruská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.